Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Дачић: Доћи ћу поново на Косово

Премијер Србије у посети Грачаници позвао косметске Србе на јединство, сарадњу с Београдом и излазак на предстојеће локалне изборе, а окупљени у препуној порти богомоље одговорили су му речима „Ивице, Србине”

Грађани окупљени у порти манастира Грачаница (Фото Танјуг)

Грачаница – „Данас је веома важно да Срби буду јединствени, јер нема помоћи Србима на Косову ако Србија није јака. А она може да буде јака само ако будемо јединствени”, рекао је јуче Ивица Дачић, премијер Србије, у порти манастира Грачаница за време посете истоименој енклави на Косову.
Он је говорио пред неколико хиљада окупљених Срба, од којих се највећи број њих упутио у ову богомољу недуго после политичког митинга Грађанске иницијативе „Српска” у центру Грачанице, кандидоване на предстојећим косовским локалним изборима.
Дачић, којег су грађани дочекали аплаузом и овацијама, додао је и да се не сме дозволити да Срби оду с овог подручја, али ни да неће да позива на „борбу до смрти као у време Косовског боја”. Он је позвао и Србе да изађу на биралишта на Космету.
 
Чест при­зор на пу­те­ви­ма на КиМ Фото Н. Белић
– Нећу ни, као што су неки радили у последњих 20 или 30 година, да вас позивам да подижете барикаде, а да вас после осуђујем због тога. Данас је време да се за националне интересе боримо другим средствима: изађимо на локалне изборе – позвао је Дачић, а окупљени су му одговарали речима „Ивице, Србине”, скандирањем листи „Српска” и „Косово је срце Србије”.

Премијер је позвао окупљене да гласају за локалне власти које ће „артикулисати интересе Србије на Косову и Метохији” и после избора формирати заједницу српских општина.
– Не можемо да се изборимо са онима који су јачи од нас. Пробали смо, бомбардовали су нас. Данас морамо да на други начин штитимо своје интересе. То значи да морамо да будемо јединствени и да не смемо да дозволимо, као што се дешава у неким општинама, да бацамо бомбе једни на друге – рекао је Дачић.
Он је захвалио и Српској православној цркви на „водећој улози за опстанак српског народа на Косову и Метохији”.
– Доста нам је било пораза на Косову. Треба нам победа. Зато од вас тражим победу на локалним изборима. Желим вам да вас бог чува, али и да ми мало помогнемо богу и водимо више рачуна једни о другима. Никакве свађе између Владе Србије и Срба на Косову и Метохији не сме да буде – закључио је Дачић, који је после говора попио кафу у кафићу у главној грачаничкој улици.
Тиме је окончана његова трочасовна посета Грачаници, која је окарактерисана као долазак „верског карактера”.

Како је истог дана организован митинг листе „Српска”, коју иначе подржава читав државни врх Србије и влада у Београду, код Споменика косовским јунацима у центру Грачанице, од преподнева се лицитирало да ли ће се премијер ипак обратити присталицама ове грађанске иницијативе.
Припреме за предизборни скуп који је почео у 13.30 сати биле око 11.30 увелико готове. С бине испред седишта ГИ „Српска” пуштане су патриотске песме. Симпатизери ове политичке опције долазили су из свих делова Косова насељених Србима, поготово из енклава јужно од Ибра. Носили су државна обележја и скандирали „Србија, Српска”. У маси су примећени и поједини државни и партијски функционери, попут Жарка Обрадовића и Вељка Одаловића. Појачане снаге КПС-а, Еулекса и словеначких војника Кфора биле су видљиве свуда по центру. Прилазе овом месту контролисала је саобраћајна полиција, која није дозволила улаз камиона и аутобуса у Грачаницу.
Високо обезбеђена колона с возилом српског премијера у центар Грачанице стигла је неколико минута пре 13 сати, баш у време када се овде окупила већина учесника митинга. Возило са шефом српске владе није се заустављало на овом месту већ је наставило према манастиру у којем је и најављена званична посета. Већ по самом изласку Дачића из аутомобила испред порте окупљени грађани и бројни представници српских али и косовских медија почели су борбу за место с којег ће најбоље видети или снимити госте. А њих је штитило и редовно обезбеђење и припадници Косовских полицијских снага.
Само мали број окупљених успео је да уђе у саму унутрашњост богомоље у којој се премијер Србије састао с владиком рашко-призренским и косовскометохијским Теодосијем и поклонио иконама и олтару. У кратком путу до конака, где је за њега приређен свечани ручак, Дачић је новинарима поручио да нема потребе да се гурају и додао: „Доћи ћу ја овде поново”, поздравивши се с неколико најмлађих посетилаца.
Још једном изјавом коју је успут дао, у јеку медијског стампеда по његовом уласку у манастир, први човек Владе Србије демантовао је могућност сопственог учешћа на митингу „Српске”, које би сигурно испровоцирало званичну Приштину.
– Није моје да идем на партијски митинг, али зна се коју листу подржава Србија – рекао је он, док је премијерово обезбеђење једва обуздавало бројне медијске посленике који су дошли и из локалних, косовских медија.
После свечаног ручка Дачића и владике рашко-призренског Теодосија завршен је и предизборни скуп, чији су се посетиоци масовно запутили према манастиру испунивши готово читаву порту. Тада је уследило и званично обраћање премијера, којем су присуствовали и кандидати за градоначелнике листе „Српска”, предвођени председником ове иницијативе Владетом Костићем.
Никола Белић
Димитрије Буквић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....