Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Paušalni porez veći do 50 odsto, zanatlije zatvaraju radnje

BEOGRAD - Preduzetnicima koji plaćaju paušalni porez stiglo je rešenje sa obavezom i većom od 50 odsto nego prethodne godine, piše "Blic".
katanac-30
U Poreskoj upravi kažu da ovakav namet zavisi od prosečne zarade u opštini, a poslodavci da nije korektno da oni koji loše posluju trpe i zbog kompanija sa visokim platama.
Frizerski salon Božice iz Inđije neće raditi od ponedeljka. Tada će biti i obrisan u Agenciji za privredne registre, a okidač za ovakvu odluku Božici je bilo oktobarsko poresko rešenje.
"Prošle godine sam plaćala paušalni porez od 9.995 dinara mesečno. Nedavno mi je, međutim, stiglo rešenje na 15.800, što je rast za 52 odsto. Godišnje je to osam plata koje dajem radnici, pa kad sve saberem, više nemam računa da radim" - priča Božica.
Sagovornica “Blica” kaže da su joj u Poreskoj upravi objasnili da su na njene obaveze povećane zbog rasta prosečne zarade u Inđiji, ali da ona ne može da prihvati i da doživljava krah jer mnoge kompanije u ovoj opštini imaju velike plate.
U Inđiju su inače poslednjih nekoliko godina došle kompanije poput "Henkela", "Izoterma", "Gas-teha", nemačkog "Tisen-Krupa", italijanske "Farmine"...
U Poreskoj upravi objašnjavaju da visina paušalnog poreza zavisi od prosečne mesečne zarade u opštini. Izuzetno, ali od uticaja može biti i prosečna zarada u opštinama u okviru istog okruga.
Prošle godine u Inđiji je svaki zaposleni zarađivao 46.495 dinara prosečno. S obzirom, međutim, na ekonomsku snagu ove opštine, ali i prosečnu zaradu u ovom okrugu, polazna osnovica za Inđiju bila je 49.109 dinara - kažu u Poreskoj upravi za “Blic”.
Dodaju i da se ovakav kriterijum primenjuje ukoliko je mesečna zarada u opštini manja ili veća za više od deset odsto od prosečne zarade u zemlji.
Na pitanje da li je korektno da jedan frizer u Inđiji trpi zbog dobrih zarada u ovoj opštini, Milica Bisić, profesor Javnih finansija i poreski stručnjak, kaže da rešenje postoji.
"Žalba da je dobio visok porez paušalcu daje i pravo da vodi knjige. Poreske obaveze tako će biti tačno u skladu sa onim koliko je radio, pa ih neće ni biti ukoliko je ostvaren gubitak" - kaže Bisić za “Blic”.
Milica Bisić takođe kaže i da kriterijume za visinu paušalnog poreza određuje Vlada i da je njegovu zavisnost od zarade u opštini odredila ranijih godina.
Prema podacima Agencije za privredne registre samo u avgustu je ugašeno 940 preduzetničkih radnji. Od početka godine iz registra je obrisano više od 17.000 preduzetničkih radnji, što je oko 2.000 mesečno. Preduzetnici su najčešće gasili restorane, trgovinu na malo u nespecijalnizovanim prodavnicama, frizerske i kozmetičke salone, radionice za popravku vozila, taksi prevoz, trgovinu odećom...
Ko može biti paušalac
Paušalno oporezivanje mogu tražiti preduzetnici čiji je ukupan godišnji promet manji od 3.000.000 dinara. To znači da poreznicima ne treba dokazivati prihode i rashode, već da ih oni sami procenjuju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες