Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Srbija: Manje novca za pomoć gradovima i opštinama

BEOGRAD - Budžet ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave neće biti veći od šest milijardi dinara za 2014. godinu, a to će otežati mogućnost pomaganja opštinama i gradovima, ocenio je u utorak resorni ministar Igor Mirović. 

dinari-2Na trećem samitu gradonačelnika, predsednika opština i privrednika, Mirović je kazao da će iz budžeta ministarstva 500 miliona dinara biti odvojeno za ulaganje u poslovnu infrastrukturu gradova i opština - izgradnju radnih, poslovnih i industriskih zona, pomoći u projektovanju i pripremi projektne dokumentacije.                
To bi trebalo da privuče domaće i strane investitore, da predstavi ključ nove ekonomske snage, ali i smanjenja broja nezaposlenih, poručio je ministar.                     
Lokalne samouprave pritom moraju pristupati racionalno projektima i ulagati novac u projekte koji donose dobit. Novac se često ulagao u projekte koji nisu imali razvojni karakter i donosili dobit, a to, dodao je, ne doprinosi punom razvoju lokalnih samouprava.               
Ministarstvo je zacrtalo završetak važnih projekata, kao što je put od Kragujevca do Batočine, pri kraju je projektna dokumentacija za deonicu Pojate-Preljina, a u planu je i izgradnja puta od Novog Sada do Rume, rekao je Mirović.                       
Kada je reč o finansiranju lokalnih samouprava, on je kazao da je i pored najava radikalnog poreskog sistema, ključno opredeljenje da se u poresku reformu ide postepeno, i da ta reforma bude sprovedena na osnovu više faza analiza efekata smanjenja poreza na zarade.              
Neće biti snažnog finansijskog udara na potencijale gradova i opština, ali oni moraju da se pripreme da zarađuju novac, naveo je Mirović.
"Ministarstvo će u skladu sa mogućnostima budžeta za narednu godinu nastojati da pomogne lokalni i ekonomski razvoj, finansirati sa opštinama i gradovima razvoj lokalne poslovne infrastrukture, zatim razvoj infrastrukture preko kredita Evropske investicione banke, završetak započetih regionalnih ali i lokalnih infrastruakturnih projekata, i početak novih", nabrojao je ministar.                      
On je kazao da će se tragati za novim izvorima finansiranja, jer je Srbija iznad gornje granice zaduženosti, i zato je opredeljenje Vlade, da se traže novi izvori finansiranja, da kreditni aražmani budu u drugom planu a da prednost da koncesijama i javnom privatnom partnerstvu.         
Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen je kazao da će banka nastaviti da podržava Srbiju po pitanju bilo kakve strategije za poboljšanje položaja siromašnih opština, i da je počet proces analiza finansijskog uspeha opština.                 
On je kazao da je u Srbiji uočljivo da se ostvaruje proces decentralizacije, što pokazuje da se odgovornost prebacuje na lokalne samouprave. Verheijen je naveo da opštine kontrolišu svoj kapital što je značajno u kontekstu ekonomskog razvoja.                    
Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović je kazao da postoji više izvora finansiranja za lokalnu amoupravu, kao što su unutrašnji izvori, državni fondovi, javno-privatna partnerstva i međunarodna sredstva, ali i kreditiranje.                       
Prema njegovim rečima, sopstveni izvori finansiranja osciliraju i to je najveći problem poslednjih godina, jer se nikad ne zna na šta se može računati, posebno kada se radi o projektima koji se rade u više faza kroz nekoliko godina.                           
U ovu oblast spada i prodaja imovine u vlasništvu opština i prihod od komunalnih usluga, koji nije budžetski prihod za finansiranje projekata, ali smanjuje opterećenje lokalnih budžeta koji moraju da održavaju u životu ta preduzeća, objasnio je Paunović.
Kada je reč o državnim fondovima, Paunović je kazao da postoje takođe problemi oko finansiranja, čak i ako lokalna samouprava ima sredstava da plati projekat, te se ništa ne može planirati.                 
Međunarodni izvori finansiranja su u ovom trenutku zanemarljivi, dok javno-privatna partnerstva, iako prisutna i sa potencijalom, uglavnom prate kontroverze i neke zakonske prepreke.             
Paunović je dodao da su problemi i izazovi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave pri realizaciji projekata, stalne promene zakona, prenošenje vlasi na lokalni nivo bez prenošenja sredstava, nesigurnost finansiranja, ali i sporo provođenje javnih nabavki.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου