Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Све више српских војника у „мировним“ мисијама

Све више српских војника у „мировним“ мисијама
Војска Србије (Фото: Новости)
Све више српских војника у „мировним“ мисијама
Београд – Aктивно укључење Србије у заједничку безбедносну и одбрамбену политику ЕУ допринело би унапређењу спољнополитичке позиције Србије, констатовано је на састанку министра одбране Небојше Родића и председавајућег Војног комитета Европске уније генерала Патрика де Русијеа, одржаном у Београду. Европска унија посебну пажњу посвећује мисијама ЕУТМ (European union training mission) за обуку локалних снага безбедности.
„Наставићемо активно учешће у операцијама Европске уније за управљање кризама „Аталанта” и ЕУТМ „Сомалија”, са увећањем ангажовања у постојећим мисијама и одобреним ангажовањем у мисији ЕУТМ „Мали” „, рекао је Родић.
Министарство одбране најавило је јуче потписивање Административног уговора, чији је текст усаглашен, као и развој заједничких пројеката са Европском одбрамбеном агенцијом. Са важним гостом разговарао је и генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба ВС. Генерал де Русије представља 28 начелника генералштаба земаља чланица ЕУ, а уједно је и војни саветник Кетрин Ештон, високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.
„Треба да имамо ојачана партнерства са државама чланицама и са државама које нас окружују“, истакао је генерал Де Русије приликом сусрета са Диковићем.
Припадници Војске Србије су укључени у операцију поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта”, чији је циљ сузбијање пиратских напада на бродове. Двојица официра су обучавана на француском броду ове мисије, један је тренутно ангажован на холандском броду, ускоро ће и једна јединица специјалаца бити ангажована на заштити брода УН, који допрема храну у Сомалију. Тројица старешина су у Оперативној команди ове мисије у Нортвуду у Великој Британији.
У мисији ЕУТМ „Сомалија”, задуженој за обуку снага реда Сомалије, а која се из безбедносних разлога спроводи у Уганди, српски војни лекар је шеф санитета, a ангажован је и један санитетски тим. У плану је ангажовање ВС и у мисији ЕУ у Малију, која обучава снаге безбедности ове афричке земље.
Политика

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου