Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Srbija: Kako smanjiti rad na crno

BEOGRAD - U Srbiji "na crno" radi između 500.000 i 700.000 radnika a njihove zarade su upola manje u odnosu na formalno zaposlene, obznanili su danas učesnici okruglog stola na temu "Koraci ka suzbijanju neformalnog rada i sive ekonomije".
radnik-gradjevina
Svi su složni da se protiv tog problema trebalo boriti sistemski i to izmenama i usklađivanjem zakonskog okvira, osnaživanjem nadzora, fleksibilnijim oblicima rada i zapošljavanja, ali i podizanjem svesti o štetnosti ovih pojava.
Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu rada, Vera Božić Trefalt, ocenila je da po pitanju nadzora treba imati u vidu da kod nas inspektori moraju da poznaju mnogo više propisa, jer rade na mnogo različitih slučajevima, što u razvijenim zemljama nije slučaj.
Često se postavlja pitanje da li je njihov broj dovoljan, istakla je ona i ocenila da bi broj inspektora rada bio dovoljan ukoliko bi se oni obučavali samo za određene oblasti nad kojima vrše nadzor.
Božić Trefalt je podsetila da postoje inicijative za formiranje generalnog inspektorata, koji bi bio zadužen za organizaciju svih inspekcijskih službi.
Da li će se kod nas formirati inspektorat još nije odlučeno, ali bi trebalo imati na umu loša iskustva nekih zemalja u okruženju u kojima je slična vrsta institucije uvedena, rekla je ona.
Inspektor rada Jasmina Vukotić, koja je i predstavnik sindikata zaposlenih u lokalnoj upravi i samoupravu, navela je da rad na crno jeste vrlo važan problem ali on vrlo često odgovara i poslodavcima i zaposlenima.
Ona je navela primer da penzioneru koji ima penziju 16.000 dinara to nije dovoljno za život, pa će sam tražiti da radi na crno kako bi dopunio svoj kućni budžet.
Vukotić je istakla da u državi nisu urađeni adekvatni mehanizmi zaštite, a računati samo na svest društva ili pojedinca ne mogu ni mnogo razvijenije zemlje od naše.
U svakom domenu, pa i u ovom, kako je navela, kazna mora da bude adekvatna i naplativa, inače nema nikakvog efekta, kao što i zakoni moraju da budu primenjivi i u skladu sa životom kako bi imali efekta.
Današnji okrugli sto organizovali su fondacija "Centar za demokratiju" i Privredna komora Srbije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες