Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

СРПСКА ИЗЛАЗИ НА МОРЕ: По Дејтону РС на Јадрану преко Превлаке

На Палама је данас одржана свечана седница првог сазива Скупштине српског народа у БиХ, којој су присуствовали посланици те Скупштине, чланова прве Владе и Председништва РС из 1991. године. Свечану седницу је организовао Момчило Крајишник, први председник Народне скупштине РС, који је у септембру пуштен из затвора након што је одслужио две трећине казне на коју га је осудио Хашки трибунал због почињених ратних злочина у БиХ.
Седница је организована поводом обележавања 22. годишњице оснивања и првог заседања Скупштине српског народа у БиХ. Седници није присуствовао председник РС Милорад Додик, који је такође био посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ. Присутни су усвојили Декларацију којом су позвали представнике власти на свим нивоима у БиХ да се “одлучно супротставе свим видовима распиривања мржње и ратнохушкачке реторике и да се заложе за трајно помирење и међусобно складан живот у БиХ”.
У Декларацији је наведено да би “једини пут до помирења био би да се, уместо неискреног извињења, учини опрост за зло које им се у прошлости десило и да затраже опрост за дела која су они, или неки њихови сународници, другима учинили”. Политичари у БиХ су позвани да посвете пажњу решавању економских проблема у земљи, уместо што се “међусобно оптужују и удварају милитантним круговима из круга својих бирача”.
У Декларацији се још власти РС позивају да од Савета за имплементацију мира у БиХ и високог представника затраже да се РС надокнади 0,5 посто територије загарантоване Дејтонским споразумом и да та надокнада буде “једна трећина територијалног дела изласка БиХ на Јадранско море или да се активира прелиминарно договорено решење овог проблема на Конференцији о миру у Дејтону, којим би се територијална веза РС с Јадранским морем решила у подручју Превлаке”.
Подржана је пресуда Суда за људска права из Стразбура у предмету “Сејдић-Финци”, али је оцењено да би било опасно да се реализацијом ове одлуке угрози етнички принцип гласања који је у Дејтону усвојен као инструмент којим се гарантује равноправност трију народа, који су, до тада, били у сукобу.
Српски посланици, њих 77, напустило је 1991. године Скупштину тадашње Социјалистичке Републике БиХ и основало Скупштину српског народа у БиХ. За председника Скупштине тада је изабран Момчило Крајишник.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...