Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

MMF: U Srbiji bolje, eventualno, za tri godine

VAŠINGTON - Srpska ekonomija se oporavlja iz recesije, ali su pred njom i dalje veliki izazovi a sada je najvažnije da se smanji fiskalni deficit, što je "uslov svih uslova" za postepeni ekonomski oporavak koji bi mogao da počne 2016. godine, rečeno je Tanjugu u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.
novac-dinar-mali
U ovom trenutku glavni cilj je da se javni dug stavi pod kontrolu, tako da sada slede dve do tri godine smanjivanja fiskalnog deficita, pa bi od 2016. godine mogla da se očekuje stabilizacija i početak rasta životnog standarda, navode u MMF-u .
U polugodišnjem izveštaju Fonda stoji da je u Srbiji došlo do snažnog rasta izvoza auto industrije i da inflacija jenjava, ali se upozorava na visoku nezaposlenost, koja je i dalje značajno iznad 20 odsto, što je razlog za povećanu brigu.
"Visoki fiskalni deficit, uz strukturno usko grlo umanjuje ukupnu kompetitivnost i ograničava potencijale za rast Srbije", ocenjuje MMF.
Srbija, prema proceni Fonda, ove godine ima stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto i tako će biti i narednih nekoliko godina, ali bi boljitak, kako se navodi, u narednom periodu trebalo da se oseti, jer se očekuje povećanje BDP sa šest na osam hiljada dolara po stanovniku.
Opitimizam postoji kada je reč o inflaciji, pošto je ona svedena na ispod pet odsto i takav trend se očekuje i naredne godine.
Procene MMF-a kažu da bi inflacija ove godine mogla biti oko četiri odsto a da bi u daljem srednjoročnom perodu pala na 3,5 odsto.
Kada je u pitanju celokupan region centralne, istočne i jugoistočne Evrope, MMF smatra da se svuda očekuje sporiji rast u narednim godinama i da ne treba brzo očekivati da se životni standard ljudi iz tog regiona izjednačni sa standardom "bogatijih zapadnih suseda".
Naredni izveštaj MMF-a, sa novim prognozama, biće predstavljen u aprilu 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....