Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ημέρα απελευθέρωσης του Βελιγραδίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ned, 10/20/2013 - 18:47 -- MRS
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, και ο πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, κατάθεσan σήμερα, Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, στέφανα στο αναμνηστικό νεκροταφείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου, με την ευκαιρία της επισήμανσης των 69 χρόνων απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της Σερβίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
dΕπιπλέον, οι κκ. Νίκολιτς και Ντάτσιτς δήλωσαν ότι οι πολίτες του Βελιγραδίου, και οι πολίτες της Σερβίας γενικά, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τους θαρραλέους απελευθερωτές της πόλης μας, οι οποίοι θα παραμείνουν για πάντα μέρος της συλλογικής μνήμης των Σέρβων πολιτών.
Άλλωστε, ο κ. Nikolić κατάθεσε στέφανο παράλληλα με την απόδοση ανωτάτων κρατικών και στρατιωτικών τιμών, και με την κρούση των ήχων του σερβικού ύμνου «Θεέ, χάρισε τη δικαιοσύνη Σου σε μας». Στη συνέχεια, ο Σέρβος πρόεδρος ενεγράφη στο βιβλίο του Αναμνηστικού νεκροταφείου των απελευθερωτών του Βελιγραδίου. «Αν δεν ήσασταν εσείς με τον θαρραλέα αγώνα σας, στη Σερβία δεν θα γεννιούνταν παιδιά, ενώ τώρα στη Σερβία γεννιούνται τίμια και υπερήφανα παιδιά, τα οποία δεν πρόκειται να σας ξεχάσουν ποτέ. Οφείλουμε ένα μεγάλο και παντοτεινό ‘ευχαριστώ’ σε σας»,- έγραψε ο κ. Nikolić. O ίδιος κατάθεσε στέφανο και στο μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, που έλαβαν μέρος στις μάχες για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους Γερμανούς κατακτητές. Το στέφανο είχε πάνω του μια ταινία στην οποία έγραφε: «Ας είναι αιώνια η δόξα των θαρραλέων Ρώσων συμπολεμιστών μας».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, τόνισε, με την ευκαιρία, ότι είναι προς τεράστιο εθνικό συμφέρον να συνεχίσουμε και παραπέρα να καλλιεργούμε την ανάμνηση για εκείνους που έθεσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.
Επίσης, ο κ. Dačić ανέφερε ότι οι μαχητές του Λαϊκοαπελευθερωτικού Στρατού Γιουγκοσλαβίας και του Κόκκινου Στρατού δεν έδωσαν τη ζωή τους μόνο για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου, αλλά και για την οριστική απελευθέρωση της Σερβίας και της τότε Γιουγκοσλαβίας από τους Γερμανούς κατακτητές, πράγμα λόγω του οποίου η Σερβία θα έπρεπε να καυχιέται ακόμη περισσότερο και να τονίζει τον αντιφασιστικό της αγώνα. «Δυστυχώς, όμως, είμαστε πολύ συχνά μάρτυρες των προσπαθειών για την αναθεώρηση της Ιστορίας και για την περιθωριοποίηση του ρόλου της Σερβίας στον αντιφασιστικό αγώνα, παρότι η Σερβία υπέστη έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων και στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»,- δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντάτσιτς, και συμπλήρωσε ότι όλες οι χώρες που έλαβαν μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα επισημαίνουν, με μεγάλη επισημότητα, την ημέρα απελευθέρωσής τους από τους Γερμανούς κατακτητές, και ότι και η Σερβία πρέπει να το πράξει, αντάξια, κάθε χρόνο.
«Αν εμείς δεν τηρούμε στη μνήμη μας εκείνους που έθεσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου, της Σερβίας και όλης της τότε Γιουγκοσλαβίας, ποιος άλλος θα το κάνει αν όχι εμείς εμάς και ποιος θα συνεχίσει να συντηρεί τα μνημεία μας στη χώρα και στο εξωτερικό. Πολλές χιλιάδες Σέρβων έχασαν τη ζωή τους στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις μάχες που μαίνονταν και στην Ευρώπη, και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διατηρηθούν αυτοί στη μνήμη όλων μας εδώ στη Σερβία, αλλά και των Ευρωπαίων. Ακριβώς για αυτό, πρέπει να αφιερώσουμε ιδιαίτερα μεγάλη και δέουσα προσοχή σε κάθε επέτειο απελευθέρωσής μας»,- κατέληξε ο κ. Dačić.
Τέλος αναφέρουμε ότι με την τελική μάχη, που διαρκούσε από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου του 1944, τέθηκε τέρμα στην τετραετή κατοχή του Βελιγραδίου από μέρους των Γερμανών. Οι μάχες για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου αποτελούσαν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου του Λαϊκοαπελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας και του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, και σ’αυτήν τη μάχη θάνατο βρήκαν 2994 μαχητές του γιουγκοσλαβικού στρατού, και 3379 μαχητές τραυματίστηκαν, ενώ από την πλευρά του Κόκκινου Στρατού τη ζωή τους έχασαν 960 μαχητές, και τραυματίστηκαν περίπου χίλιοι. Η μάχη για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες μάχες στο χώρο των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...