Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Тање коверте за суботичке директоре

Градско веће тражи штедњу, али нису заустављена нова запошљавања партијских кадрова

Суботица: да ли ће директори послушати препоруку Градског већа? (Фото А. Исаков)

Суботица – Суботичку јавност ових дана посебно занима да ли ће директорки „Погребног” бити смањена плата за око 13.000 динара. Ова сума, која многим суграђанима представља значајну ставку, ипак је тек „кусур” у односу на оно што треба да се добије. А то је порука да су сви директори јавних комуналних предузећа спремни да се повинују одлуци градоначелника и Градског већа макар она задирала и у њихова примања, иако није валидна.
Протеклих година Суботица је важила за град у коме градоначелник има највишу зараду у читавој Србији. Више од 153.000 динара Модест Дулић је примао до средине ове године када је на Градском већу одлучено да се његова као и зараде функционера у Градској управи смање од 10 до 20 одсто. Тада је најављено да је нелогично да директори појединих јавних предузећа и даље имају већу плату од градоначелника, те да треба и они да их смање.
Градско веће је 16. августа донело одлуку да се директорима комуналних кућа смање зараде од 10 до 20 одсто. Како нам је објаснила Сузана Дулић, руководилац Секретаријата за локални економски развој, комуналне послове и заштиту животне средине, донет је закључак којим се управним одборима препоручује да максимална зарада не може бити виша од градоначелникове, и то умањена од 10 до 20 одсто. У закључку је наведено да ће плата градоначелника бити 125.500 без минулог рада. Колико ће бити тањи директорски коверат зависи од предузећа до предузећа, јер се од Дирекције за изградњу Суботице, „Водовода и канализације”, „Чистоће и зеленила”, „Суботицатранса”, „Суботичке топлане” и „Суботицагаса” тражи да плата буде мања 10 одсто. За 15 одсто је мања плата директорима Завода за урбанизам, Паркинга, Суботичких пијаца, Погребног, Стадиона и Привредно-технолошких паркова. За петину је мања зарада директора Димничара, Палић Лудоша и Радио Суботице.
Седница Градског већа на којој је овај закључак донет није била отворена за јавност, иако је то предвиђено статутом, није објављен ни на званичној интернет-страници града, а као појединачни акт није ни објављиван у „Службеном листу”. Дакле, била је то преписка Градског већа са управним одборима, а нико од саговорника „Политике” није успео да објасни по ком правном основу с обзиром да управне одборе именује Скупштина, која је и оснивач ових јавних предузећа. Управо због тога, Градско веће одлучило се само за препоруку.
Сузана Дулић каже да су се управни одбори свих предузећа огласили и да су снизили плате директора, осим у случају „Погребног” и „Палић Лудоша”. Код овог потоњег, директор са платом од око 88.000 динара није ни имао потребе да је умањује, а управни одбор „Погребног” је сматрао да одлука није у складу са нормама које регулишу ову област. Ипак, на крају је и овај управни одбор смањио плату директорки која више неће примати 119.000 динара.
Према речима Снежане Пејчић, директорке Дирекције за изградњу Суботице, смањењем зарада ова фирма је уштедела 135.000 динара од септембра. Новац је остао у суми за зараде, и код овог предузећа, према речима Сузане Дулић, прелива се у градску касу јер је реч о индиректном кориснику буџета. Код осталих комуналаца, то што директор није понео кући као зараду остало је у маси новца за зараде и на самом предузећу је да одлучи како ће то да распореди. Да ли кроз стимулације, надокнаду за прековремени рад или на други начин, објашњава Дулић.
Међутим, какао каже начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик за „Политику”, тај новац не може да се прелије у исплате већ да ће се на крају године појавити неутрошен износ који ће у наредној години бити другачије распоређен, и да је то суштина ова препоруке. Она такође оштро одбија нагађања да су ова умањења била једини лек за нараслу администрацију, како у градској управи, тако и у комуналним предузећима која су, захваљујући широкој коалицији на власти, добила одједном по неколико помоћника и саветника директора. Из редова опонената може се чути да је најмање стотинак људи запослено на овај начин, а да турбулентне промене политичких ставова у Скупштини углавном могу да се повежу са новим радним местом у неком комуналном предузећу.– То није тачно, свако запошљавање, исто као и технолошки вишак и одлазак у пензију су раније припремљени, и Скупштина их је прихватила. Ниједно запошљавање није било изненада нити је наметнуто – тврди Марија Ушумовић Давчик.

Александра Исаков

објављено: 31.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου