Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Kosovska policija umesto Kfora obezbeđuje manastir Devič



Kosovska policija saopštila je da je danas od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja manastira Devič kod Srbice, na severu Kosova.

Regionalni direktor kosovske policije Nehat Tači potpisao je u Kosovskoj Mitrovici trilateralni sporazum sa predstavnicima Euleksa i Kfora u vezi sa obezbeđivanjem manastira Devič od strane kosovske policije.

Kako je saopšteno, sporazum će biti sproveden na osnovu zadataka i obaveza koje proističu kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnih i verskih objekata.

Sve strane potpisnice sporazuma su se složile da bude obavljen prenos ovlašćenja sa Kfora na kosovsku policiju jer, kako se navodi, policija je pokazala spremnost da preuzme odgovornost za čuvanje ovog manstira.

Manastir Devič, koji se nalazi se u dreničkoj šumi, pet kilometara južno od Srbice, spaljen je tokom martovskih nereda kosovskih Albanaca 2004. godine i delimično je obnovljen.

Sagrađen je oko 1434. godine na mestu gde se u jednoj šupljoj bukvi podviživao Sv. Joanikije Devički.

Manastir je podigao despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri device, po čemu je manastiri i dobio ime.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου