Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Most na Adi - arhitektonski događaj godine


Tanjug | 26. 04. 2012. - 13:43h | Foto: M. Perić | Komentara: 12
Slovenačkom arhitekti Peteru Gabrijelčiču i inženjeru Viktoru Markelju dodeljena je nagrada Društva arhitekata Beograda za "Arhitektonski događaj 2011. godine" za projekat Mosta na Adi.


Nagradu i još tri priznanja u kategoriji "Arhitektonski događaj godine" već nekoliko godina dodeljuje Društvo arhitekata Beograda u okviru Beogradske medjunarodne nedelje arhitekture. Priznanja su dodeljene sinoć u galeriji "Ozon".

- Pojava pilona novog mosta promenila je vedutu Beograda, a njegova realna veličina i dizajn kojim učestvuje u stvaranju ove promenjene slike doprineli su da na širem planu kulture urbanog života stvorimo svest o vremenu u kojem se nalazimo, kao i o vremenu koje dolazi - navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri su činili potpredsednik skupštine grada Zoran Alimpić, prof dr Miško Šuvaković, arhitekta Zorica Savčić, mr arh Vladimir Milenković i prof Darko Marušić (predsednik).

Priznanje DAB-a za "Arhitektonski događaj godine" pripalo je Saši Đumiću, Draganu Tesliću i Mladenu Hrvanoviću za rekonstrukciju hotela "Metropol", kada je cela građevina bila prekrivena belim impregniranim platnom.

Priznanje je dobio i Spasoje Krunić za izložbu "Uvećanje-crteži" u galeriji "Ozon" u Beogradu.

Među dobitnicima priznanja su i Evropski centar za vizantijske i postvizantijske spomenike EKBMM iz Soluna, gradski Sekretarijat za kulturu i JP "Beogradska tvrđava" za realizaciju rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu, kao i Dejan Miljković, Jovan Mitrović i Branko Pavić za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου