Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ενίσχυση των δεσμών με τη μητέρα πατρίδα



dΑνάλογα με τις επίσημες εκτιμήσεις, στη Διασπορά ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σέρβων. Στον Καναδά ζουν περίπου 200 χιλιάδες, και στην πόλη Βανκούβερ οι Σέρβοι έχουν ιδρύσει δύο εκκλησιαστικές-σχολικές κοινότητες, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ.. Για το θέμα αυτό η δημοσιογράφος του σταθμού μας Σουζάνα Μίτιτς είχε συνομιλίες με τον κύριο Goran Stanisavljević, αντιπρόεδρο της Διοίκησης της Εκκλησιαστικής-σχολικής κοινότητας του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
«Τα μέλη της σερβικής διασποράς στο Βανκούβερ προσπαθούν να παρουσιάσουν στους πολίτες του Καναδά ό,τι καλύτερο και ωραιότερο υπάρχει στη σερβική Παράδοση, Ιστορία, Πίστη και Πολιτισμό. Πρόσφατα τα μέλη της κοινότητας του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τη βοήθεια διαφόρων ευεργετών, έχτισαν το νέο Ιερό Ναό, δηλαδή ένα ολόκληρο συγκρότημα με εκκλησία, μεγάλη αίθουσα, αμφιθέατρο, με τάξεις για μαθητές, με κουζίνα και με άλλες συναφείς εγκαταστάσεις. Θεμέλιος λίθος χαράχτηκε το έτος 2002, και ο αγιασμός έγινε το έτος 2005. Σ’όλες αυτές τις δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος 900 περίπου σερβικές οικογένειες που ζουν στο Βανκούβερ. Στο πλαίσιο της Σχολικής-εκκλησιαστικής κοινότητάς μας λειτουργεί το λαογραφικό συγκρότημα «Σέρβες αδελφές», που συχνά δίνουν το πρόγραμμά τους που ονομάζεται «Χορεύουν οι κοπέλλες από το Κοσσυφοπέδιο», επίσης λειτουργεί και το σχολείο που φέρει το όνομα του Αγίου Βασιλείου του Οστρογκ, υπάρχει ένα λαογραφικό συγκρότημα των νέων, έχουμε και μια ποδοσφαιρική ομάδα, που λέγεται «Λευκοί αετοί», και έχουμε και χορωδία που ονομάζεται «Ομπιλιτς». Ο καθένας μπορεί να βρει εκείνο το οποίο τον ενδιαφέρει και το οποίο τού ταιριάζει, και μπορεί να δώσει πλήρη συμβολή για την παραπέρα εξέλιξη αυτών των οργανώσεων. Τέλος, η κοινότητά μας εκδίδει και την εφημερίδα της, τον εκκλησιαστικό κήρυκα με τίτλο «Σερβικές χώρες»- λέει ο κ. Stanisavljević, και καταλήγει ότι αυτή η εφημερίδα κυκλοφορεί εδώ και 13 χρόνια και προσπαθεί να περιγράψει όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε Σέρβους που ζουν στην πόλη Βανκούβερ, και επίσης να φέρει πιο κοντά στα εκεί Σερβόπουλα τη μητέρα τους πατρίδα, παράλληλα με τις προσπάθειες να διατηρήσουν, έτσι, το σερβικό τους ον και να διαβιβάσουν σ’αυτούς τη σερβική Παράδοση, να τους μάθουν τη σερβική γλώσσα και την κυριλλική γραφή, για να παραμείνουν και παραπέρα οι Σέρβοι της Διασποράς άρρηκτα συνδεδεμένοι με την μητέρα πατρίδα τους, όπου και να ζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...