Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Сутра спектакл над Батајницом


(Фо­то Бета)
Највећи аеромитинг у последњих 25 година у овом делу Европе одржаће се сутра на војном аеродрому „Батајница”. Повод је прослава 100 година постојања српске авијације, што је јубилеј какав могу да славе само ретке државе у свету. Наиме, Србија је 1912. године била међу првих пет држава у свету које су користиле авионе у борбеним акцијама, и међу 15 земаља света које су имале војну авијацију.
„Батајница 2012” биће ваздухопловни спектакл, на којем ће се нашој јавности, први пут после 12 година представити и војна авијација Русије. Заправо, ново министарство одбране успело је да на једном месту, а да није реч о светски највећим и најпризнатијим аеромитинзима, као што су „Бурже” и „Фарнборо”, окупи Русе и Американце.
Учешће на митингу у Батајници потврдило је 13 земаља, од тог броја у летачком и статичком програму биће представљени ваздухоплови из 11 држава. Од странаца најатрактивнији летачки програм имаће свакако руска акро-група „Стрижи”, или „Ласте” на авионима типа „миг-29”, а биће приказан и најновији авион „миг-29М”, који негде има и ознаку „миг-35”. Американци ће приказати своје авионе „Ф-16”и стратешки авио-танкер „КЦ-135Р”, Данци свој авион „Ф-16”, Словенци авион „пилатус ПЦ-9М” и хеликоптер АС-532 „кугар”, Италијани „тајфун” и транспортни авион „спартан”, а Мађари авион „грипен”, Румуни ИАР-99 и хеликоптер ИАР-330 „пума”, Аустријанци авион „сааб-105” и хеликоптер „блек хоук”, Бугари транспортни авион „спартан”, Турци транспортер Ц-160 „трансал”, Французи авион „алфа џет”. Биће занимљиво видети тежину летачког програма сваког од представљених авиона и хеликоптера, хоће ли то бити стандардан програм, или нешто потпуно ново, само за ову прилику.
Српско ваздухопловство представиће све типове авиона и хеликоптера који се налазе у оперативној употреби: „миг-29”, „миг-21”, „орао”, Г-4, „ласту-95”, „Ан-26”, „Ан-2”, „утву-75”, Г-2, „Јак-40”, До-28Д2”, „газелу”, „ми-8”, „ми-17”... Своје летелице приказаће и аероклубови, Ваздухопловни савез Србије, авио-служба Владе Србије, МУП Србије, Агенција за контролу летења СЦГ.
За овај аеромитинг друга писта аеродрома Батајница комплетно је обновљена и са ње ће полетати већина летелица. Програм почиње у десет часова, а очекује се да велику манифестацију у част 100 година постојања српске авијације отвори председник републике и врховни командант оружаних снага Србије господин Томислав Николић.
Мирослав Лазански
објављено: 01.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου