Jesen stiže dunjo moja….
Počele su da opadaju sa stabla, zar ne ? Stoga vam donosimo neke od provjerenih recepata za slatko od dunja ali i savjete za što su sve dunje i dobre.
STARINSKA MARMELADA OD DUNJA
Priprema:
Dunje stavite kuhati s vodom, šećerom, sokom od limuna i naranče.
Kuhajte ih dok dunje ne omekšaju.
Izmiksajte štapnim mikserom u glatku marmeladu ili propasirajte na pasirku.
Tegle operite i sterilizirajte u pećnici, minimalno 10 minuta na 200°C.
Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi.
Posluživanje
Ovo je najjednostavniji recept za marmeladu od dunja, u smjesu možete samljeti ili nasjeckati orašaste plodove, narančinu ili limunovu koricu…
JEDNOSTAVAN I UKUSAN DŽEM OD DUNJA
Sastojci:
450g dunja
600g šećera
500 ml. vode
Jedna kašika limunovog soka
Vrijeme pripreme: 1 sat…
Pustite vodu da proključa, naribajte dunje i stavite ih u vodu.
Sve tako kuhajte dok ne omekšaju, dodajte zatim šećer i pustite da se kuha dok ne postane gusto po vašoj želji. Nakon toga dodajte i sok od limuna te pustite da proključa tako još jednom. Sipajte džem u tegle i dobro zatvorite poklopac.
DUNJE SU I ZDRAVE
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a zbog sadržaja sluzi povoljno djeluje na probavne organe.
Čaj od sjemenki dunje se koristio za smirenje, nesanicu i protiv lošeg zadaha.
Kora dunje se pripremala kao sredstvo protiv gihta. Dunja je ljekovita, zbog velike količine sluzi i kod upale želuca, crijevne sluznice, dišnih puteva, ali i proljeva. Vunasta ljupina dunje zaustavlja krvarenja rana, a parne kupelji od dunjinih listova dobro čine kod žena spuštene maternice.
(Doznajemo.com/S.Nišić
Počele su da opadaju sa stabla, zar ne ? Stoga vam donosimo neke od provjerenih recepata za slatko od dunja ali i savjete za što su sve dunje i dobre.
STARINSKA MARMELADA OD DUNJA
Priprema:
Dunje stavite kuhati s vodom, šećerom, sokom od limuna i naranče.
Kuhajte ih dok dunje ne omekšaju.
Izmiksajte štapnim mikserom u glatku marmeladu ili propasirajte na pasirku.
Tegle operite i sterilizirajte u pećnici, minimalno 10 minuta na 200°C.
Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi.
Posluživanje
Ovo je najjednostavniji recept za marmeladu od dunja, u smjesu možete samljeti ili nasjeckati orašaste plodove, narančinu ili limunovu koricu…
JEDNOSTAVAN I UKUSAN DŽEM OD DUNJA
Sastojci:
450g dunja
600g šećera
500 ml. vode
Jedna kašika limunovog soka
Vrijeme pripreme: 1 sat…
Pustite vodu da proključa, naribajte dunje i stavite ih u vodu.
Sve tako kuhajte dok ne omekšaju, dodajte zatim šećer i pustite da se kuha dok ne postane gusto po vašoj želji. Nakon toga dodajte i sok od limuna te pustite da proključa tako još jednom. Sipajte džem u tegle i dobro zatvorite poklopac.
DUNJE SU I ZDRAVE
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a zbog sadržaja sluzi povoljno djeluje na probavne organe.
Čaj od sjemenki dunje se koristio za smirenje, nesanicu i protiv lošeg zadaha.
Kora dunje se pripremala kao sredstvo protiv gihta. Dunja je ljekovita, zbog velike količine sluzi i kod upale želuca, crijevne sluznice, dišnih puteva, ali i proljeva. Vunasta ljupina dunje zaustavlja krvarenja rana, a parne kupelji od dunjinih listova dobro čine kod žena spuštene maternice.
(Doznajemo.com/S.Nišić
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου