Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Кфор уклонио барикаду, Срби подигли још већу


Министар за КиМ Ненад Богдановић демантује постојање договора Београда и Кфора
Међународне снаге кренуле на барикаде лопатама и „бибер-спрејом“ Фото Танјуг
Косовска Митровица– Срби са севера Косова су јуче по подне завршили са утврђивањем нове барикаде, код административног прелаза Брњак на путу Зубин Поток–Рибариће уз административну линију, само неколико метара од места на коме се налазила претходна коју су снаге немачког и француског Кфора уклониле у јучерашњој акцији.
Најновија барикада, од земље и дебала, која је висока око пет метара, повезана је са остацима барикаде коју су војници Кфора уклонили са магистралног пута.
Акција уклањања барикада почела је јуче око осам часова када су снаге Кфора моторним тестерама уклањале препреке од дебала, а лопатама земљу. Док су кфоровци уклањали препреку на путу у исто време Срби су багером насипали нову барикаду. Неколико Срба је покушало и телима да спречи акцију војника. Дошло је до својеврсног кошкања, да би потом Кфор употребио „бибер-спреј”.
Све време трајања акције, са оближњег узвишења војници Кфора су снимали шта се догађа на административном прелазу, истовремено контролишући саобраћај на алтернативном путу којим се крећу Срби.
У току јучерашњег дана није било никаквих акција Кфора ка прелазу Доње Јариње, али је примећено кретање међународних војних возила – тимова за везу, као и „хамера” који су се кретали ка Јарињу. Очевици тврде да су „хамером” преносили воду за пиће, из базе „Нотинг хил” ка прелазу један.
Посебну узнемиреност међу Србима на северу изазвала је информација из команде Кфора у Приштини у којојсе тврди да је уклањање барикаде „плод договора Београда и снага Кфора”.
Портпарол Кфора у Приштини Уве Новицки нагласио је да „не може да открије са киме је Кфор комуницирао”, али да је акција изведена под пуном сагласношћу званичника из Београда и да Кфор одржава свакодневне контакте са српским војним снагама.
Представници локалне власти у Зубином Потоку су реагујући на ову изјаву портпарола Кфора рекли да је реч о „инсинуацији”, чији је циљ да обесхрабри Србе који већ пуна три месеца седе на барикадама одлучни у томеда не дозволе царинскисистем Приштине на прелазима Брњак и Јариње.
„Вест коју је пласирао НАТОима за циљ да унесе немир међу Србе, који не могу ни да помисле да им Београд нешто ради иза леђа. Ми се, овде, понашамо сходно сугестијама Београда,па смо тако обезбедили пролаз снагама Кфора, а што је у оквиру мандата које им даје Резолуција 1244 Савета безбедности. Што се тиче Еулекса, та мисија која делује као продужена рука Приштине, излази из резолуције и плана од шест тачака Бан Ки Муна.Када буду дали чврсте гаранције званичном Београду да неће превозити албанске царинике и пограничну полицију и они ће се несметано кретати севером”, каже за „Политику” потпредседник општине Зубин Поток Срђан Ђуровић.
Б. Радомировић
------------------------------------------------------------
Стефановић: Приштина намеће нова једнострана решења
Шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић оценио је јуче да су покушаји Приштине да тајно спроведе Ахтисаријев план на северу Косова нови покушаји за једнострано наметање решења.
Портал Koha.net је пренео да ће Приштина и представници међународне заједнице, након уклањања барикада на северу Косова, почети рад на успостављању непосредних контаката са Србима са севера ради конституисања косовских институција на тој територији.
Такве изјаве су, навео је Стефановић за агенцију Бета, „још један од покушаја Приштине да једнострано покуша да реши проблем на северу Косова како она жели”.
Стефановић је поновио да је суштина решавања проблема у процесу преговора који предстоји и који ће донети решење. „Наравно да Приштина може да нуди разне опције, треба да видимо о чему се ради, а држава ће повлачити потезе у складу са својим интересима и одлукама скупштине и владе”, казао је Стефановић.
Како пише портал Koha.net, нови план предвиђа успостављање директног контакта са садашњим председницима општина на северу Косова који су за владу Косова до сада били илегални.
објављено: 05.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου