Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Туристи у Београду просечно оставе 612 евра



БЕОГРАД – Просечан туриста који дође у Београд је мушког пола, млађи од 35 година, током три дана боравка остави око 612 евра, а своје задовољство оцењује високом оценом, резултати су истраживања које је данас представила Туристичка организација Београда (ТОБ).

Представљајући ''Оцену туристичке понуде Београда'' директор ТОБ Дејан Веселинов је навео да је на смештај просечно потрошено 366 евра, 130 фунти, 16.221 динар и 398 долара.

На поклоне и сувенире је потрошено око 157 евра, свега 21 фунта, 8.119 динара или 218 евра, а на забавни део односно посете музејима, биоскопима..., отишло је око 119 евра, 10 фунти, 6.906 динара и 205 долара.

Веселинов је подсетио да је прошле године у Београду боравило око 572.000 туриста, а само од туристичке таксе остварен је приход од 1,6 милиона евра.

Готово половина туриста знала је за престоницу и пре него је дошла у посету, око 22 одсто је за њу чуло преко пријатеља и рођака, а најчешће су то гости из Немачке, Италије, САД, Шпаније, Аустрије, Грчке...

Када је реч о разноврсности туристичких атракција, 86 одсто испитаника је дало добру оцену, 13 одсто осредњу, док један одсто лошу.



У домену смештаја највећи број анкетираних, 74 одсто је добру оцену дало хотелима, три одсто мање хостелима, док је на зачељу приватни смештај јер, како је објаснио Веселинов, има доста некатегоризованог приватног смештаја који је испуњава све услове за адекватан смештај гостију.

Ресторани и кафеи су добру оцену добили од 91 одсто испитаника, 92 одсто је исту оцену дало ноћном животу престонице, а апсолутни шампион је пријатност и гостољубивост грађана са 93 одсто испитаника који су је оценили добром оценом.

Задовољство културним животом је исказало 81 одсто туриста, ''шопингом'' 72 одсто, а ценом и квалитетом превоза 66 одсто, док га четвртина сматра осредњим.

Када је реч о врсти превоза која је коришћења за долазак у Београд, 35 одсто је дошло аутобусом, 30 одсто бродом тј. великим речним крузерима, 15 одсто аутомобилом, а свега седам одсто возом.

Туристи у Београду обично бораве три дана њих 22 одсто, два дана остаје око 19 одсто, а потом следи пет, четири и седам дана.

Веселинов је истакао да је 65 одсто туриста резервације извршило путем интернета, и најавио да ће се ускоро на сајту ТОБ-а наћи претраживач преко кога ће бити могуће резервисати смештај у Београду.

Према његовим речима, најјачи утисци се везују за љубазност и гостољубивост Београђана, богату историју, велик број зелених површна и паркова, као и богат асортиман услуга и традиционалне хране и пића.

Негативни коментари су везани за чистоћу, велику гужву и пушење на јавним местима, навео је Веселинов

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκατρείς χαρακτηριστικές φράσεις του Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου, για τη σημερινή Ελλάδα:

  1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι...