Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Жандарми ухапсили косовске полицајце



Двојица припадника КПС-а приведени у рејону Мердара. – Врховни суд Косова ослободио српске полицајце и матичара ухапшене 25. фебруара код Гњилана

Фото Бета
Припадници Жандармерије јуче ујутру су ухапсили двојицу припадника Косовске полицијске службе у рејону Мердара. Приведени су Шукре Бинаку (1967) и Сами Бећири (1976), који су код себе имали две аутоматске пушке кинеске производње, два пиштоља и специјалну опрему за мерење даљине, одређивање координата и ноћно осматрање. Они су после хапшења предати Полицијској станици у Куршумлији, а о овом догађају обавештено је државно тужилаштво.
Како је пренео Танјуг, министар унутрашњих послова Ивица Дачић јуче је оценио да упад двојице припадника КПС-а на територију централне Србије представља драстично нарушавање Војно-техничког споразума потписаног у Куманову 1999. године. Према овом споразуму, у области административне линије са Аутономном покрајном Косово и Метохија могу да се крећу само јединице Кфора, Војске и МУП-а Србије.
„Шта они траже на територији централне Србије и по ком је то споразуму”, упитао је Дачић и додао да Србија такве поступке неће толерисати. Дачић је позвао Унмик, Кфор и Еулекс да се изјасне о том догађају и истакао да ће свако ко на тај начин повређује Војно-технички споразум из Куманова бити лишен слободе.
„Не може тако са Србијом, то је превршило сваку меру”, поручио је Дачић.
Готово истовремено с хапшењем косовских полицајаца, трочлано веће Врховног суда Косова, у мешовитом саставу, којем је председавао Франческо Флорит, уважилоје делимично жалбе адвоката петорице Срба који су 25. фебруара ухапшени у селима у општини Гњилане, и укинуло им притвор, а као меру обезбеђења присуства окривљенима у будућој истрази одредили меру јављања у најближој полицијској станици у наредних месец дана.
Ово су за „Политику” потврдили адвокати Срба који ће се бранити са слободе, у поступку који се наставља, Миодраг Бркљач и Миро Делевић, који наглашавају да  ова мера у наредних месец дана може бити продужена, али и укинута.
Из притворских јединица Окружног суда у Гњилану и Приштини пуштени су Златко Денић и Горан Матропазовић из Пасјана, Никола Трајковић из Партеша и Драган Стојковић из Будриге, који су у Полицијској управи Гњилане измештеној у Врању радили на издавању пасоша и возачких дозвола, као и Младен Димитријевић, матичар у пензији из Пасјана:
„У жалби смо изнели тврдњу да није било основа за продужење притвора, што је Врховни суд Косова делимично и уважио.Наши клијенти, који су били оптужени за напад на правни поредак Косова, били су с разлогом уплашени, због озбиљности оптужби и висине казни”, рекао је за „Политику” Миодраг Бркљач, уз напомену да је за то кривично дело запрећена затворска казна у трајању од 5 до 20 година.
Да су Срби безбедно стигли у своје домове за наш лист је потврдио и извор који је обишао породице Матропазовић и Денић. Овај саговорник, који је желео да остане анониман, рекао је да су двојица ослобођених Срба под великим стресом и да су још у шоку, као и породице које су претрпеле огроман страх још 25. фебруара када су специјалне јединице Росу, у цик зоре, упале у њихове куће где су направили праву преметачину, а чак и малолетну децу везивали лисицама. Србе који се од јуче бране са слободе пријавио је КПС-у у фебруару Ненад Цветковић, председник новоформиране општине Партеш – Пасјане (конституисане на основу плана Мартија Ахтисарија).
С породицама сада већ бивших притвореника јуче је у Београду разговарао министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. Он је поздравио такву одлуку приштинских власти и истакао да су Срби без икаквог доказа и разлога ухапшени, иако нису обављали никакве полицијске активности на Косову и да се радило о политичкој одлуци. Он је казао да је протеклих недеља Србија вршила дипломатске притиске на међународне организације да се српски полицајци пусте и оценио да Срби још не би били пуштени на слободу да пре три дана на контролном пункту Кончуљ код Бујановца нису ухапшена два косовска Албанца. Дачић је, међутим, напоменуо да Албанци нису ухапшени због мера реципроцитета, будући да нису радили у косовским органима, већ зато што је један имао фалсификована лична документа, а други због шпијунаже. Дачић је поновио да ће, уколико косовске власти наставе са хапшењем припадника МУП-а који не раде на Косову, већ само тамо живе, али и других Срба, Србија одговорити истом мером.
Б. Радомировић
М. Албуновић
-----------------------------------------------------------
САД забринуте због „реципрочних мера” Србије
Сједињене Америчке Државе очекују да се Србија и Косово придржавају владавине права и да се уздрже од акција или изјава које би могле даље да подигну тензије, речено је Танјугу у Стејт департменту. Саговорник из Стејт департмента је навео да су САД упознате с хапшењима која су се догодила последњих дана, и додао да постоји забринутост због „изјава неких званичника да ће се спровести реципрочне мере и хапшења”. „Требало би се уздржати од изјава или акција које ће подићи тензије”, додао је он.
-----------------------------------------------------------
НАТО шпијуну одређен притвор
Хасан Абази (47) из Приштине, који је ухапшен 28. марта на контролном пункту Кончуљ код Бујановца, притворен је у Врању и одређен му је притвор у трајању до 30 дана, потврдила је Танјугу Мирослава Ристић, портпаролка Вишег суда у Врању. Притварање Абазија потврдио је и његов бранилац, врањски адвокат Младен Васић. „Притвор му је одређен на основу решења Окружног суда из Гњилана из 2005, године”, казао је Васић.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је прецизирао да је Абази марта 1999. године прикупљао податке војног карактера о покретима, положајима и опремљености војске и полиције и достављао их ОВК која их је потом прослеђивала НАТО-у. Дачић је навео да је Хасан Абази руководио састанком у Урошевцу марта 1999. године када су договорене те активности, на основу којих су бомбардовани многи објекти у Србији.
----------------------------------------------------------------------
Влада и председница Косова траже ослобађање полицајаца
ПРИШТИНА –Влада Косова и председница Косова Атифете Јахјага оштро су данас осудили хапшење двојице припадника косовске полиције и затражили од Србије њихово хитно ослобађање.
„Овај кукавички акт Владе Србије је у супротности са европским вредностима добросуседства, регионалне сарадње и тешко гази постигнуте споразуме између Косова и Србије под посредовањем ЕУ и САД. Овај акт доводи у питање односе између две земље”, наводи се у саопштењу Владе Косова.
Председница Косова Атифете Јахјага наводи да је реч о кажњивом понашању које се не може даље толерисати.
„Хапшење припадника кососвске полиције на задатку је напад на институционални и територијални интегритет Републике Косова. Честа хапшења грађана Републике Косова од стране власти Републике Србије не доприносе успостављању добрих односа између две земље”, наводи се у саопштењу косовске председнице.
Она је затражила од Србије да поштује споразуме који су постигнути у дијалогу којем је посредовала ЕУ. Јахјага је позвала међународне институције да од Србије затраже да „поштује територијални интегритет и суверенитет Косова”, као и међународне законе и норме о међународним границама.
„Кабинет председнице Косова тражи од власти Републике Србије да престане са граничним провокацијама и деловањем према грађанима Републике Косова и њених институција и тражи слободу за оне који су безразложно ухапшени”, наводи се у саопштењу Јахјаге.
Министар полиције Србије Ивица Дачић изјавио је да су јутрос код Мерадара ухапшена двојица наоружаних припадника Косовске полицијске службе. Дачић је казао да су су они били у униформама, наоружани пиштољима, аутоматским пушкама и са специјалном опремом за мерење даљине и ноћно осматрање.
С друге стране, Министарство унутрашњих послова Косова саопштило је да су припадници српске жандармерије ухапсили двојицу припадника косовске полиције док су они патролирали у зони своје одговорности. Бета
објављено: 01.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου