Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

У „Руском цару” нови закупац, али стари власник



Вапијано” је ресторан у Кнез Михаиловој преузео на десет година од бизнисмена Драгана Аце Булића, а потомак старих власника не одустаје од захтева за повраћај имовине


(Фото А. Васиљевић)
Бивши ресторан „Руски цар” који је сада затворен дочекаће прве госте крајем јуна под новим закупцем, немачком фирмом „Вапијано”. Неће мењати власника, већ само управу која ће њиме руководити. У том ланцу угоститељских објеката напоменули су да су ово здање у Кнез Михаиловој улици број 7 закупили на десет година од бизнисмена Драгана Аце Булића који ће остати газда простора. Булић још није у јавности потврдио да је рентирао ову непокретност, али на вест о новом закупцу реаговали су представници Мреже за реституцију и потомак предратних власника „Руског цара” Зоран Антонијевић који је поднео захтев за повраћај имовине.

– Одлука газде „Руског цара” да изда ресторан међународном угоститељском ланцу „Вапијано” није забрањена законом о реституцији, али до данас није разјашњено како је породица Булић уопште и постала власник тог пословног простора у центру престонице – истиче Миле Антић из Мреже за реституцију.

Он подсећа да је од 5. јануара 1996. сва национализована имовина прешла у власништво државе. Тако, како тврди, ни „Руски цар” није могао да буде продат легално, „а да то није одобрила Влада Републике Србије посебним закључком, док је Дирекција за имовину требало да спроведе поступак”.

Зоран Антонијевић каже да су његов отац, стриц и тетка подигли здање у којем се данас налази ресторан и укњижени су као власници још 1934. а он је данас једини наследник. Антонијевић подсећа да је „Руским царем” до краја деведесетих година прошлог века управљало Угоститељско предузеће „Стари град”. Почетком минуле деценије овај ланац ресторана је приватизован и прешао је у руке инвестиционог фонда „Мидленд”, али без „Руског цара”. За „Мидленд” се тврдило да му је седиште у Канади, а да је у Србији купио још неколико великих фирми.

– Из нејасних разлога „Руски цар” је издвојен из „Старог града”, а у њега је као закупац још 1998. дошао Јусуф Булић, отац Драгана Булића. Потом 2002. ресторан је и формално прешао у власништво породице Булић. Због тога сам 2006. тужио предузеће „Стари град” – каже Антонијевић којем је осим простора где се налази кафана одузет и цео спрат изнад њега.

У републичкој дирекцији за имовину одговарају да не знају како је кафана „Руски цар” дошла у посед породице Булић.

– Немамо податак да је „Руски цар” икада био у државној својини. Све указује да је реч о друштвеној својини угоститељског предузећа „Стари град” и да је она отуђена приватизацијом – објашњава Србољуб Панић из Дирекције за имовину.

Продаја Угоститељског предузећа „Стари град” није вођена у Агенцији за приватизацију. Али, како кажу у тој установи, и када су продавали предузећа која у свом власништву имају национализоване непокретности, купци су се клаузулом обавезивали да ће поштовати одлуке Закона о повраћају одузете имовине и обештећењу непокретности.

– До прошле године, када је тај закон донет, сви купци национализоване имовине њеном куповином кроз приватизацију преузимали су ризик да ће им она бити одузета – кажу у Агенцији за приватизацију.

Према Панићевим речима, ако је неко законито стекао право својине над непокретношћу која је била у државном власништву, он има право да је прода. Старим власницима она неће моћи да буде враћена у натури него ће њих држава да обештети.

– Предмет реституције у натуралном облику може бити само она непокретност која је 6. октобра 2011. била у државној својини. Свака друга, ако је стечена на законит начин, неће бити предмет натуралне реституције, већ може да буде, условно речено, предмет судских поступака у циљу утврђивања ништавости, незаконитости уговора који су закључени пре тог термина – закључује Панић.

----------------------------------------------

На свечаном отварању министри, спортисти, музичари...

Реновирани „Руски цар” свечано је отворен средином 2007. а унутрашњост је преуређена раскошно по угледу на руску сецесију и барок. Свечаности је тада присуствовао и Драган Аца Булић, а црвену врпцу пресекао је тадашњи руски амбасадор Александар Николајевић Алексејев у друштву заменице градоначелника Радмиле Хрустановић.

Међу гостима на великом отварању, како су извештавали медији, нашли су се тадашњи министар енергетике Александар Поповић, шеф посланичке групе ДСС-а Милош Алигрудић, први човек СПС-а Ивица Дачић, рокер Бора Ђорђевић, брат хашког оптуженика Радована Караџића – Лука Караџић, певачица Бисера Велетанлић, победник „Великог брата” Саша Ћурчић, као и фолк певачица Светлана-Цеца Ражнатовић.

– Ово је место где ће се сваког дана сусретати руска душа и Београд – истакла је тада Радмила Хрустановић, а пренели су београдски дневни листови.

----------------------------------------------

„Вапијано” улаже 1,2 милиона евра

„Вапијано” је у франшизи већ отворен ресторан у Тржном центру „Ушће”, а у овој компанији подсећају да неће мењати спољашност, али ни унутрашњи изглед овог престоничког стецишта. Радови који би требало да буду завршени до краја јуна када ће локал поново прорадити биће изведени по условима које је прописао Завод за заштиту споменика културе. У једном од најпознатијих светских ланаца кажу да су за ову инвестицију издвојили 1,2 милиона евра и да планирају да запосле 100 радника.

Н. Белић – Д. Мучибабић
објављено: 16.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου