Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Krit: Rajski odmor na jugu


Hersonisos i Malja idealni za mlade. Miran odmor u Hanji i Retimnu. Glavna karakteristika - prelepe plaže


ONI koji traže idealno mesto za odlazak na more, u kojem je na prvom mestu priroda - rajske plaže, savršena klima, ribarska sela, ali i sadržaj za provod, treba ove sezone da se upute na Krit. Ovo najjužnije i najveće ostrvo Grčke, nalazi se na raskrsnici tri kontinenta, pa predstavlja sastajalište kultura različitih kultura i pleni specifičnim mediteranskim duhom, koji kao da je odsečen od gradske žege.

Savet za posetioce Krita je da nikako ne ostanu samo u jednom mestu, već da obavezno iznajme automobil ili bar autobusima pokušaju da obiđu što više plaža. Upravo su one i zaštitni znak ostrva.

PORODICE
KAKO su ostrvom gospodarila najrazličitija plemena, svako je iza sebe ostavio neki trag. Tako glavni grad Heraklion, sa Venecijanskom lukom, uskim ulicama i karakterističnom arhitekturom podseća na italijanske primorske gradiće. Slično su uređeni i ostali veći gradovi - Hanja, Retimno i Agios Nikolaos, koji su idealni za starije putnike ili porodice sa decom. U samim gradovima nema klubova niti barova na plaži, već je sve podređeno mirnom odmoru.

Ovo su prava mondenska letovališta, koja su koncentrisana na severnoj strani ostrva, a pružaju potpun ugođaj. Tu je stacionirano niz hotela, peščanih plaža i usidrenih jahti, kao i brojni skupi restorani i butici sa firmiranom garderobom.


INFO
TOP 10 PLAŽA:
Balos
Elafonizi
Matala
Preveli
Frangokastelo

MLADI

OSTRVO može da odgovori i na potrebe mladih turista koji su željni provoda, jer u Hersonisosu i Malju žurke traju 24 časa. Mesta se nalaze na oko 20 kilometara od glavnog grada i apsolutna su oaza za „parti manijake“.

Malja je „britansko“ letovalište, gde se muzika čuje na svakom koraku, a Hersonisos je „rezervisan“ za Holanđane. Najbolja preporuka za one koji se odluče za neko od ovih mesta je da iznajme auto i obiđu što više uvala i zabačenih plaža.

Ljubitelje prirode oduševiće i zaštićena oblast Elafonisi, na jugozapadu ostrva. Ovde nema hotela, restorana ili bilo kakve druge naznake civilizacije, jer je ono što oduševljava posetioce beli pesak i nestvarno tirkizno more. Treba se spustiti i do južne strane ostrva koja izlazi na Libijsko more i okupati se na Preveli plaži, gde se reka uliva u more.

Za prave hedoniste je i Matala, ribarsko selo na jugu Krita, koju su šezdesetih godina prošlog veka naselili hipici.


SAKRIVENE PLAŽE
DO najboljih plaža Krita je i najteže doći, jer su često divlje i nisu toliko blizu turističkim mestima. Zato se preporučuje da oni koji žele da se kupaju kao u raju, idu autobusom ili kolima do Matale, gde se nalaze putokazi koji vode do plaža, iako su putići malo strmi. Jedna od takvih prelepih, a zabačenih, plaža je svakako napušteni zaliv Balos, na slabo naseljenom poluostrvu Gramvousa na severozapadu Krita. Deo lagune koja se otvara ka moru nudi jedno sigurno kupalište i lepu plažu sa školjkama i koralima. Voda dubine samo pola metra idealna je za decu i brčkanje u plićaku.

IZLETI

OD ekskurzija na Kritu se preporučuje obilazak gradića Festos, poznatom po nalazištu diska starog više od 3.500 godina. Ovde se nalaze još uvek nedešifrovani hijeroglifi, koje mogu da se vide u originalu u arheološkom muzeju Herakliona. Festos se nalazi u blizini plaže Agia Galini, tako da je najbolje da se posetioci, nakon obilaska nalazišta, prepuste lepoti jedne od najlepših plaža na Kritu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου