Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Од сутра крећу приватни извршитељи



На удару ће се наћи сви они који дугују за станарине, воду, струју, телефон, паркинг казне, али и друге неплаћене комуналне услуге


И казне за погрешно паркирање биће у евиденцији нових извршилаца Фото Ж. Јовановић
Неплаћене рачуне за мобилне телефоне, казне за паркирање или дугове за комуналне услуге наплаћиваће и приватни професионални извршитељи, који сутра ступају на дужност. „Електропривреда Србије” јуче је најавила да ће користити њихове услуге уколико се укаже потреба. С тим што ово јавно предузеће, како су објаснили, до сада није често прибегавало наплати дугова кроз извршење, јер је то најкомпликованији начин намирења потраживања. Ажурним опомињањем дужника и прекидима испоруке електричне енергије успели су да у прва три месеца ове године постигну наплату струје од 91 одсто.

Весна Ракић-Водинелић, професорка правног факултета Унион, изјавила је за Бету да стављање принудне наплате дугова за комуналне услуге у искључиву надлежност приватних извршитеља јесте грешка и показатељ безобзирности државе према грађанима, јер у обзир није узета социјална ситуација у Србији.

Упитана за смисао принудне наплате дугова за комуналије од грађана по сваку цену – с обзиром на све дубљу економску кризу, обезвређивање плата, огромну незапосленост и лошу климу за пословање – Водинелићева је агенцији Бета рекла да је то „грешка правосудне политике”. – Тај текст (Закон о извршењу и обезбеђењу) безобзиран је према дужнику. Знам да је у ранијем закону дужник био заштићен, али садашња решења су скок из једне крајности у другу. И овај нови закон носи идеолошка обележја, с тим што је некада лош момак био поверилац, а сада је то дужник – истакла је Водинелићева.

Вансудски извршитељи, према новом Закону о извршењу и обезбеђењу, моћи ће да утврђују идентитет странке у поступку извршења, спроводе исељење уз асистенцију полиције, прикупљају податке о имовинском стању дужника, процењују вредност покретне и непокретне имовине, а по потреби је плене и продају, спроводе исељење, прикупљају податке о имовинском стању дужника...

Упитана да ли ће се извршиоци према грађанима понашати исто као према држави, великим државним предузећима и појединцима са „везама” који комуналије годинама нису плаћали, Водинелићева је одговорила да то „нико не гарантује”.

– На основу досадашњег понашања државе, изгледа да ће грађани као дужници бити стављени у знатно лошији положај у односу на државу– оценила је професорка грађанског права.

Водинелићева је указала да је до тридесетих година 20. века извршење спроводила полиција и да је преношење тих овлашћења на суд било цивилизацијско достигнуће, док је њихово садашње преношење на вансудске извршиоце последица тежње да се растерете судови.

То је, како је рекла, „светски тренд, у погледу којег чак постоји препорука Савета Европе”, и вансудски извршитељи „негде успешно функционишу, као у Финској, а негде катастрофално, као у Македонији”.

Међутим, указала је Водинелићева, Министарство правде Србије „није учинило ништа да објасни грађанима које су све надлежности тих извршилаца”. Према њеним речима, тај институт не мора да буде лош, „али је проблем у томе што су грађани изгубили веру у правосуђе”.

– Слажем се да треба растеретити судове, али не по цену да грађани плате читав цех–рекла је Водинелићева, указујући да се по новом закону сви трошкови преваљују на грађане.

Процењује се да у београдском суду има више од милион предмета са неплаћеним комуналним и сличним услугама. Међу тим потраживањима има и оних која су стара више од 12 година, а по Закону о облигационим односима она су застарела а самим тим ненаплатива – под условом да дужник поднесе приговор о застарелости у року од три дана од тренутка кад добије решење о извршењу.

Водинелићева је оценила да „Инфостан” и даље покушава да од грађана наплати застарела потраживања тиме што им нуди споразуме о вансудском поравнању, али их не обавештава да прихватањем тог споразума губе право да се позивају на застарелост, на основу Закона о облигационим односима. –Не подржавам неплаћање комуналија. Али, „Инфостан” је јавно предузеће, што значи да га сви плаћамо да ради свој посао – да неплатише утужује на време како потраживања не би пропала услед застарелости. „Инфостан” међутим није радио свој посао, па сада иде мимо Закона о облигационим односима да би наплатио застареле дугове, што указује да правна држава не функционише – рекла је Весна Ракић-Водинелић.

М. У. А.
објављено: 30.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου