Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ада Циганлија под „Плавом заставом”

Одлуком Фондације за едукацију у области животне средине, Савско језеро увршћено у елитне светске плаже

Фондација за едукацију у области животне средине (FoundationforEnvironmentalEducation – FEE) доделила је Ади Циганлији признање „Плава застава” за квалитет плаже Савског језера. Тиме је ово београдско излетиште сврстано у најлепше плаже и марине света. Одлука Фондације утолико је значајнија јер је, према речима Зорана Гајића, директора ЈП „Ада Циганлија”, „београдско море” постало први лауреат из Србије којем је указана ова част.

– Ово престижно признање потврда је да су се наши напори да испунимо највише стандарде у погледу квалитета исплатили и да наша земља и Београд имају плажу по светским мерилима – рекао је Гајић.

„Плава застава” је међународни еколошки програм заштите животне средине мора, река, језера и приобаља, чији је циљ одрживо управљање водама и обалним појасом. За ово обележје, према речима Сандре Радуновић из организације „Амбасадори животне средине” – националног оператера програма „Плаве заставе”, могу да се пријаве плаже и марине које испуњавају строге критеријуме и међународне стандарде о квалитету воде у складу са директивама Европске уније. Додатни критеријуми за кандидате су едукација за одрживи развој и информисање јавности, управљање заштитом животне средине, као и ниво безбедности и пратећих услуга.

Интелектуални власник „Плаве заставе” и међународни руководилац овог програма је Фондација за едукацију у области животне средине са седиштем у Копенхагену, коју је основао Европски савет 1981. године. Ово тело доставља кандидатима упитник од 32 питања са 243 потпитања. Од одговора на њих зависи да ли ће Фондација уврстити одређену плажу или марину у светску елиту.

То што је у клубу најбољих завршила и Ада Циганлија не значи да ће на „београдском мору” моћи да се седи скрштених руку. Напротив – једном задовољен квалитет Фондација подвргава сталној провери у наредних годину дана, када се процењује да ли купалиште може да задржи „Плаву заставу”.

То подразумева изненадне посете представника Фондације који, ако плажа или марина прекрше само један критеријум, могу да одлуче да одузму признање, трајно или привремено.

Уколико је реч о преступима који имају мањи утицај на безбедност, здравље и животну средину, управи купалишта или „паркиралишта за бродове” даје се рок од десет дана да се недостатак отклони без одузимања заставе у том периоду. Ако су посреди вишеструки пропусти, рок за њихово отклањање је исти, али се тих десет дана знамење не вијори над плажом или марином, чији се пропусти бележе на интернет сајту.

Ако се у датом року поново стекну услови за добијање признања, национални оператер – у овом случају „Амбасадори животне средине” – обавештава Фондацију о томе.

У случају кршења критеријума који имају велики утицај на здравље, сигурност људи и околину, али и генералну слику плаже, заставица пада до краја сезоне, што остаје уписано како на сајту Фондације, тако и на купалишту.

Ада Циганлија поднела је кандидатуру за добијање „Плаве заставе” у јуну прошле године. У јавности је помињано да би из Србије могли да конкуришу још и земунски „Лидо”, новосадски „Штранд” и марина у Апатину.

Д. Буквић

објављено: 30.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου