Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Campina odustala od Imleka zbog cene?


campinaRoyal FrieslandCampina i Danube Foods grupa prekinule su razgovore o prodaji Imleka i Mlekare Subotica jer se nisu dogovorile oko ključnih uslova, a jedan od njih je i cena.



Nakon što su 2. februara tekuće godine objavili Memorandum o razumevanju koji se tiče preuzimanja mlekara Imlek i Mlekara Subotica, dve strane su saopštile da nisu uspele postići dogovor o uslovima transakcije te su se saglasile da okončaju razgovore.

Osim cene, postojalo je još nekoliko pitanja oko kojih nismo uspeli da se dogovorimo, kaže Slobodan Petrović, generalni direktor Danube Foods grupe, koja kontroliše Imlek, Mlekaru Subotica, Bambi-Banat i Knjaz Miloš.

Na pitanje da li su tačne špekulacije koje su se pojavile na tržištu kašitala da je cena bila neprihvatljiva za Campinu, Petrović je kazao da to nije tačno i naveo da je Imlek redovno kupovao sopstvene akcije na Beogradskoj berzi, po tržišnoj ceni.

"Poslednja kupovina po ceni od 3.100 dinara predstavlja kapitalizaciju Imleka od oko 240 miliona evra. imlek je kupio mali deo, svega 5.000 akcija, od ukupno devet miliona sopstvenih akcija, tako da ta cena ne može da bude reperna za ovu transakciju", kaže Petrović.

"Ukoliko Danube Foods grupa ne dobije dovoljno prihvatljive ponude za sve četiri svoje kompanije, onda će se biznis još čvršće povezati u jedan veliki sistem u oblasti hrane i pića čiji bi oslonac bio Imlek. Postoji mogućnost da u narednom epriodu tako konsolidovani sistem, koji je mnogo efikasniji i ima dovoljnu veličinu, izađe na berzu u Londonu ili Varšavi", kaže Petrović.

On je odbacio i navode da je razlog za neuspeh transakcije bila kazna koju je Imlek dobio za narušavanje konkurencije jer je kompanija, kako je naveo, ceo iznos uplatila Komisiji za zaštitu konkurencije.

Na pitanje kako će se sve to odraziti na buduće planove Danube Foods grupe, Petrović je kazao da će ukoliko uspeju da prodaju sve kompanije, do kraja godine izaći sa srpskog tržišta.

"Međutim, uslovi i trenutak za prodaju nisu zgodni, jer smo imali ponovljenu krizu, i dok se u Americi naziru znaci oporavka, u Evropi još nije tako i zato je sad teško odlučiti se kako za prodaju, tako i za kupovinu. U ovom trenutku ima interesenata i za "Knjaz Miloš" i Bambi, ali se ni sa kim još nismo dogovorili", rekao je Petrović.

Ispod cene?

Prema informacijama "Novosti", prodaja Imleka i Mlekare Subotica je pod znakom pitanja, jer je pregovore kočila namera Campine da ih kupi ispod cene. Dugotrajni pregovori tako su naišli na prepreku, jer su Holanđani nekoliko puta pokušavali da spuste cenu ovih domaćih mlekara. Vlasnici Salforda bili su spremni da izgube na ovoj transakciji, prihvatajući da se dve mlekare prodaju u dinarskoj valuti. Međutim, problem je nastao kada je Campina ponovo pokušala da prođe jeftinije.

Snažan pad mlekara na berzi

Akcije Salfordovih mlekara registrovale su snažan pad na jučerašnjem trgovanju uz prilično niske promete. Imlek je oslabio 7,2 odsto na 2.780 dinara, dok su akcije Subotičke mlekare registrovale pad od 6,3 odsto na 1.500 dinara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου