Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ελλάς-Ρωσία Συνεργασία


Ελλάς-Ρωσία ΣυνεργασίαΣε στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, κοινή πεποίθηση Ρώσων και Ελλήνων μετεχόντων, ήταν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο και ταχύτερα.

Με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου 2012, στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσοελληνικών σχέσεων». Η διοργάνωση συνέπεσε με την ημέρα διεξαγωγής των σημαντικών ελληνικών εκλογών της 6ης Μαΐου, αλλά και με την ορκωμοσία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 7 του μηνός, οπότε οι μετέχοντες, εκτός των άλλων, παρακολούθησαν και την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι πήραν μέρος στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι σειράς ΜΚΟ, ΑΕΙ, της Συντονιστικής Επιτροπής των Ρώσων συμπατριωτών και των ρωσόφωνων ΜΜΕ, καθώς και επιχειρηματίες. Η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον Απεσταλμένο Σύμβουλο, κ.Ευγένιο Γιουρκόφ, και τον Σύμβουλο της Πρεσβείας και διευθυντή του ΡΠΕΚ στην Αθήνα, κ.Αλεξάντρ Χομένκο.

Απαντες υπογράμμισαν την ανάγκη της ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, ιδιαίτερα τώρα, με το νέο Πρόεδρο, κ.Β.Πούτιν. Η πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ι. Καποδίστρια, κ.Μαρία Μαρούλη–Ζηλεμένου, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2013, ο εορτασμός της 185ης επετείου των ρωσοελληνικών διπλωματικών σχέσεων, και το 2014, που θα είναι έτος εκδηλώσεων ως χρονιά της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία αντίστοιχα, θα δώσουν νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις στη σφαίρα του Πολιτισμού και της Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κ.Νίκος Καϋμενάκης, σημείωσε ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες παρότι είναι αποτελεσματικές, χρειάζεται να μεταβούν σε νέο στάδιο ανάπτυξης. Η Αντιπρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.Ισμήνη Κριάρη, συμφωνώντας με τον κ. Καϋμενάκη εξέφρασε ελπίδα για την ανάπτυξη των άμεσων επαφών μεταξύ των Πανεπιστημίων. Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, κ.Κυριάκος Ροδουσάκης, τόνισε ότι η Ρωσία για την Ελλάδα πρέπει να παραμένει συνέταιρος στρατηγικής σημασίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου