Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Grčka: Kuća bivšeg ministra spomenik korupcije




Grčka prestonica je, pored drevnog Akropoplja, dobila još jednu turističku atrakciju koja svakodnevno privlači veliki broj posetilaca

ATINA - Grčka prestonica je, pored drevnog Akropoplja, dobila još jednu turističku atrakciju koja svakodnevno privlači veliki broj posetilaca.

Reč je o vili bivšeg ministra odbrane, 72-godišnjeg Akisa Cohacopulosa, koja je postala simbol korupcionaštva.

Raskošna svetlo-žuta kuća, smeštena u pešačkoj ulici sa drvoredom maslina, u jednom od najelitnijih kvartova Atine, u kojoj je bivši ministar PASOK-a živeo do "preseljenja" u zatvor, nadmeće se po broju posetilaca sa Hramom svih bogova - Panteonom.

Grupe znatiželjnih turista redovno obilaze vilu, zaviruju kroz prozore ne bi li dobili potvrdu o Cohacopulosovom životu na visokoj nozi, o čemu su mediji nedeljama brujali.

U teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se zemlja trenutno nalazi, Cohacopulos je postao meta narodnog gneva.

"Sramota za ministra i sve ljude iz PASOK-a koji su proneverili novac i stavili ga u džep", kazala je ljutito jedna starija žena koja se nekoliko puta prekrstila dok je posmatrala vilu kroz crne rešetke ograde.

Cohacopulos je uhapšen u svom domu prošlog aprila pod optužbom da je umešan u niz korupcionaških afera.

Optužen je da je izbegavao da plaća porez za svoju luksuznu kuću koju je kupio pod sumnjivim okolnostima. Njegovo ime se dovodi u vezu i sa nameštanjem posla oko kupovine nemačkih podmornica kada je bio ministar odbrane (1996-2001).

Pored njega u zatvoru su se našle i njegova druga supruga Viki Stamati i njegova kćerka Areti.

Cohacopulos je bio bliski saradnik osnivača PASOK-a i bivšeg premijera Andreasa Papandreeu, oca donedavnog premijera Jorgosa Papandreua.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, αντέδρασε στη δήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Ντόρα Μπακο...