Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Грчка добила владу до нових избора



Лидер Сиризе поручио да начин на који Европа жели да спроведе реформе воде Грчку „директно у пакао”


Општа нестабилност и готово празна државна каса: заклетва нове владе (Фото Ројтерс)
Од нашег дописника

Атина – Без права да доноси икакве политичке одлуке, грчка техничка влада на чијем је челу судија Панајотис Пикраменос положила је јуче заклетву како би земљу водила до избора 17. јуна.

Своју прву седницу одржао је и нови грчки парламент који ће имати најкраћи мандат у историју земље – само два дана – до објављивања његовог распуштања у суботу и расписивања нових избора.

Кабинет министара који је пред председником Каролосом Папуљасом и архиепископом Јеронимусом положио заклетву састављен је од 16 министара изабраних између судија, универзитетских професора, бивших министара и дипломата.

Тиме је завршена двонедељна агонија после избора 6. маја и четири неуспешна покушаја да се састави коалициона влада.

Политичка нестабилност, готово празна државна каса и све чешће помињање могућности да Грчка изађе из зоне евра брину међународне кредиторе који треба да обезбеде новац неопходан за функционисање земље.

Упитан да ли је забринут због перспективе грчког изласка из еврозоне, председник Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги само је рекао „Немам коментар“.

Банкари истовремено покушавају да стишају страхове после упозорења шефа државе који је рекао да политички хаос може да изазове општу панику и повлачење депозита штедње. Грци су последњих дана повукли око 700 милиона евра из банака, иако нема знакова опште панике на коју упозорава председник Папуљас.

Упркос томе, ЕЦБ – која је уз ЕУ и ММФ члан тројке међународних кредитора – саопштила је да је обуставила текуће операције са неким грчким банкама јер је њихов капитал озбиљно осиромашен.

У таквим околностима није необично да је премијер Пикраменос, захваљујући председнику Папуљасу на прелазном мандату, поновио шалу за коју каже да је прочитао у новинама: да се његово име на енглеском преводи као „жалостан“ – што га чини правом личношћу да буде последњи премијер једне политичке ере.

У привременој влади, у којој су и две жене, место шефа дипломатије припало је Петросу Моливијатису који је на овој функцији био 2004. за време мандата Нове демократије. Ресор финансија и економике водиће економиста Јоргос Занијас, један од кључних учесника у преговорима око враћања грчког дуга.

Одлазећи премијер Лукас Пападимос, који је такође био прелазно и компромисно решење, упозорио је да би одбацивање споразума са повериоцима и непоштовање уговорних одредби значило излазак Грчке из еврозоне.

У отвореном писму сународницима он подсећа да је задатак његове владе био да спречи банкрот, да обезбеди другу траншу кредита од 130 милијарди евра и да комплетира споразум са приватним повериоцима око отписивања дела грчког дуга.

„Народ је поднео велике жртве и није чудо што се на изборима окренуо мањим партијама и што је гласао против мера штедње“, рекао је Пападимос и подсетио да је, да би се реформе спровеле и да би Грчка могла даље, неопходна сарадња партија, да су опасни сви једнострани потези према повериоцима јер крајњи резултат може бити катастрофалан, може довести до изласка Грчке из еврозоне али и ЕУ.

Антонис Самарас, лидер конзервативне Нове демократије који је на мајским изборима добио највише гласова, упозорава да је неопходно спречити анархију и да се плаши оних који желе да покидају везе са Европом.

По његовом мишљењу, треба одабрати средње решење по коме ће Грчка остати у еврозони, с тим што ће споразуми са европским повериоцима бити ревидирани у правцу већих улагања за обнову привреде.

Према најновијим анкетама, коалиција радикалне левице Сириза, која је била друга и која се противи мерама штедње, на новим изборима би могла да избије на прво место.

Лидер Сиризе Алексис Ципрас је у интервјуу Си-Е-Ену поручио да мере штедње и начин на који Европа жели да спроведе реформе воде Грчку „директно у пакао”.

„Ми не желимо да се Европа нађе у катастрофалном положају и зато поручујемо да смо за промене, за реформе, али на много правичнији начин него до сада. Или смо сви на путу за пакао.“

Позиција задржавања евра и озбиљног преиспитивања споразума са кредиторима брине европске лидере који упозоравају да ће се, у случају неизвршавања преузетих обавеза, кредитори повући препуштајући Грчку банкроту и брзом избацивању из зоне евра.

Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 18.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου