Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Војска без госпођица



Новим Правилом службе омогућено и брже ангажовање ВС у случају елементарних непогода и масовних несрећа


ПС: све жене у униформи обавезно ословити са „госпођо” (Фо­то Ж. Јовановић)
Војска Србије убудуће ће моћи брже да се ангажује на задацима пружања помоћи становништву у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа, пожара, експлозија и других несрећа већих размера. Новим Правилом службе ВС, које је недавно ступило на снагу, команданти бригада добили су ова овлашћења док се раније чекало наређење из Београда, односно војног и државног врха.

– Досадашња искуства, као што су земљотрес у рејону Краљева, поплаве у Трговишту и Крушевцу, као и обимне снежне падавине широм Србије, указала су на потребу да се реагује у најкраћем могућем року и ангажује Војска Србије ради спасавања цивилног становништва и имовине. До сада је ту одлуку доносио председник Србије, а сада Правило службе ВС пружа могућност да одлуку могу донети начелник Генералштаба ВС, команданти оперативног нивоа и команданти бригада. То значи да, на пример, командант Четврте бригаде Копнене војске у Врању може одлучити и наредити да се припадници јединице којом командује скоро тренутно ангажују ради спасавања становништва, уз обавезу да о томе извести претпостављеног – објашњава пуковник Стојан Батинић, заступник начелника Управе за оперативне послове Генералштаба ВС.

Нови „пе-ес” по обиму је најмањи до сада, регулише основне ствари у војничкој свакодневици, док су детаљи уређени, или ће бити уређени, посебним актима.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 24. маја. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

М. Галовић
објављено: 24.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου