Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Grčka uzdrmala berze, investitori u trku



berza-pad2Zabrinutost se širi na berzama širom Evrope. Investitori se povlače iz rizičnih investicija, obarajući vrednost evropske valute.



Međunarodna zajednica treba da bude spremna za sve scenarije grčke krize, upozorila je juče prvi put javno Christine Lagarde, izvršna direktorka MMF-a. Njena procena da bi ishod eventualnog izlaska Grčke iz evrozone mogao biti "veoma haotičan” podstakla je u utorak novi pad vrednosti evra na berzama (u jednom trenutku 1,268 dolara) i dalju bežaniju investitora iz Evrope.

Precizne berzanske formule kalkulacije rizika padaju ovih dana u vodu pred enigmom ishoda grčkih izbora 17. juna i potonjih odnosa Atina–Brisel. Alergični na neizvesnost, investitori su nastavili da obaraju vrednost evra (na najnižoj vrednosti od 20. januara) i akcija grčkih, francuskih, nemačkih i italijanskih banaka.

Političko licitiranje Evrope o daljim odnosima sa Grčkom, dodatno podstiče uverenje berzi da rešenje dužničke drame na Egeju u sledećih nekoliko meseci nije na vidiku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je juče obećala "da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne Grčkoj”. Istovremeno, zvanični Berlin tražio je juče od vlade u Beču objašnjenje povodom izjave austrijske ministarke finansija Marije Fekter da će "Grčka zbog ekonomskih problema biti izbačena iz evrozone”. Kabinet Fekterove je lakonski uzvratio da je ministarka zlonamerno citirana u nemačkoj štampi.

Berzanski spekulanti ne znaju kako da spare provalu političkih vapaja i pretnji koje evropske prestonice emituju prema Atini. Pometnji doprinosi i činjenica da Evropska centralna banka naveliko odbija naloge grčkih banaka za isplatu gotovine, vraćajući ih na šaltere Grčke nacionalne banke, prenosi izveštaj holandske štampe agencija Dow jones.

Na finansijskim tržištima, ključno pitanje je šta se dešava u slučaju da Grčka ostane bez gotovine, a procene su da to može da se dogodi već početkom jula, kao i da li bi Grčka u tom slučaju umesto novca u opticaj mogla da pusti vrednosne kupone. To je tek jedna od brojnih berzanskih spekulacija koje trenutno ne mogu da zaustave ni Atina ni Brisel.

"Evrozona, najveći trgovinski partner Velike Britanije, upravo sama sebe razdire, bez izglednog rešenja za grčku krizu. Moguće posledice su zabrinjavajuće”, upozorio je juče Mervin King, guverner Banke Engleske.

S druge strane, predsednik Grčke Karolos Papoulias priznaje da je "užasnut od pomisli na probleme sa kojim će se zemlja suočiti narednih dana”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου