Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Страначки дигитрони дуплирали уштеде


Сет економских мера ДС-а и СПС-а може да донесе уштеду од 470 милиона евра, а не 950 милиона евра како су израчунали стручњаци ове две партије
Илустрација Новица Коцић
Судећи према сету економских мера, које су усагласили представници Демократске странке и Социјалистичке партије Србије, ако ускоро буду формирали владу, плате и пензије неће бити замрзнуте. Уштеде од око милијарду евра, колико је неопходно да би Србија избегла дужничку кризу, како преносе медији, постићи ће се повећањем ПДВ-а за два процентна поена, централизацијом јавних набавки и драстичним смањењем броја државних агенција. Предвиђено је и да се нижа стопа ПДВ-а од осам одсто, која се углавном плаћа за основне животне намирнице, не повећава. Хоће ли то бити довољно да Србија избегне дужничку кризу?
Судећи, према извештају Фискалног савета у коме је на око 180 страна „прочешљан” буџет, ове мере не могу да донесу уштеду од 950 милиона евра већ око 470 милиона евра, што је дупло мање. Јер супротно општом уверењу, смањење расхода за набавку робе и услуга, смањење броја државних агенција за све и свашта и рационализација јавних набавки пружају ограничене могућности за штедњу, пише у извештају.
У ДС-у и СПС-у по основу повећања ПДВ-а са 18 на 20 одсто очекују 400 милиона евра. Са друге стране, у извештају Фискалног савета, наводи се да би повећање ПДВ-а за два процентна поена донело од 250 милиона евра до 300 милиона евра у буџет. Уколико се не замрзну плате и пензије добар део тих средства биће потрошен за повећање зарада и пензија. Према Закону о буџетском систему, плате се усклађују са инфлацијом. Анализе показују да ће повећање ПДВ-а за два процентна поена повећати цене за око два одсто.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 16. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
Аница Телесковић
објављено: 16.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου