Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Credit Suisse: Devalvacija spasonosni lek za rusku ekonomiju

rusija-moskva

Ove godine ekonomija Rusije će ostvariti rast od 3,8 procenata u poređenju sa 3,5 procenata koliko je Svetska banka (SB) očekivala u martu.



SB je korigovala ocenu rasta ekonomije Rusije naviše u 2012. Privredni rast biće slabiji nego prošle godine (4,3 procenta), ali sasvim dobar u uslovima krize.

Već iduće godine rast ruske ekonomije će ubrzati na 4,2 procenata, dok se ranije očekivalo povećanje od samo 3,9 odsto.

Istovremeno, kako smatraju analitičari švajcarske banke Credit Suisse, devalvacija bi mogla da bude spasonosni lek za rusku ekonomiju u slučaju da cene nafte osnovnog izvoznog proizvoda Rusije nastave da klize naniže. To bi, kažu, spaslio i vladu u Kremlju od zahvatanja iz rezervnog fonda. Što je nacionalna valuta jeftinija, vlada će morati manje da se zadužuje na tržištu ili povlači sredstva iz rezervi. U isto vreme vlada će teže da se održi, ponovo reguliše kurs i bori protiv devalvacije.

U slučaju da cene nafte naglo padnu, analitičari smatraju da će ruska vlada imati na raspolaganju četiri moguće varijante. Prva od njih je da kurs rublje bude spušten, a druga je da ruska vlada, ukoliko dođe do pada cene nafte, posegne za rezervama. U trećoj mogućoj varijanti vlada može da smanji troškove budžeta kako bi spasla rezerve i odustala od novih kredita. Četvrta varijanta predviđa sveobuhvatnu privatizaciju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου