Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Тропски дани до петка



Не очекују нас спарне ноћи јер влажност ваздуха није висока. – Лекари препоручују прикладну одећу од природних тканина


У цен­тру гра­да тем­пе­ра­ту­ра је и за не­ко­ли­ко сте­пе­ни ви­ша не­го на пе­ри­фе­ри­ји (Фото Д. Јевремовић)
Дневне температуре ће наредних дана редовно бити изнад 30 степени, а у четвртак би, према прогнозама метеоролога, требало да у неким деловима земље жива у термометру достигне 36. подељак Целзијусове скале. У петак нас очекује краткотрајно освежење са пљусковима, које ће потрајати два, три дана.

– Сада смо под утицајем јужних струјања која долазе са севера Африке тако да су температуре изнад просека. Ово је период летњих врелина, али нас не очекују спарне ноћи јер влажност ваздуха није висока. Температура ноћу неће бити виша од 25 степени – каже Недељко Тодоровић, хидрометеоролог Хидрометеоролошког завода Србије.

Београд је, према његовим речима, у специфичном положају у односу на остале градове у земљи.

– Престоница је својеврсно топлотно острво које се ноћу мање хлади него други српски градови. И у самој престоници постоје топлотни прстенови – у центру града температура је и за неколико степени виша него на периферији, где има доста зеленила – објашњава Тодоровић.

Да би суграђани лакше „прегурали” ове топле дане, лекари саветују да се носи прикладна одећа од природних, порозних тканина и светлијих боја.

– Препоручљиво је да се обавезно носе шешири и качкети, а у превозу користи лепеза. Избегавати излазак напоље, колико је могуће, а у најтоплије доба дана, између 11 и 17 часова, прекинути физичке активности. У овом периоду на директном сунцу не проводити дуже од пола сата. Ово нарочито важи за хроничне болеснике. Важно је да они време проводе у расхлађеним просторијама, у којима температура мора бити максимално десет степени нижа него напољу – објашњава Нада Мацура, пи-ар Градског завода за Хитну медицинску помоћ.

За тренутно олакшање, ваља подлактице ставити под млаз хладне воде, а пешкир поквасити, исцедити и ставити око врата.

– Течност би требало узимати целог дана, гутљај по гутљај. Најбоље би било да то буде вода јер надокнађује све што је организму потребно. Особе које се претерано зноје требало би да узимају минералну воду богату натријум-хлоридом и другим олигоелементима и минералима. Исхрана би требало да буде лагана, медитеранска, са пуно воћа, поврћа, посних сирева... Како врућина исцрпљује организам, упутно би било да се човек одмори поподне – препоручује Мацура.

Суграђани који морају да чекају аутобус, не би требало да стоје у месту, него да се крећу по стајалишту како не би дошло до отицања ногу и проблема са циркулацијом.

Пацијенти који имају висок крвни притисак, срчане, неуролошке и психијатријске проблеме треба да избегавају јако сунце.

----------------------------------------------

Нормални услови рада на 36 степени

Запослени у грађевинарству који раде на отвореном и пољопривредници деле прво место на листи послова који се најтеже подносе на врућини. Али температура до 36 степени сматра се нормалним условима за рад, каже Вера Божић-Трефалт, директорка Управе за безбедност и здравље на раду.

– Влада је 2007. донела препоруку да послодавци обуставе рад између 11 и 16 сати када је температура виша од 36 степени. Ако им природа посла или притисак рокова не дозвољавају да прекину посао, Закон о безбедности и здравља на раду обавезује их да предузму превентивне мере. То значи да уведу више краћих пауза, да се радници смењују на местима и пословима где су највише на удару врелине, да послодавац обезбеди довољно течности, лагану исхрану и направи заклон од сунца – објашњава Божић-Трефалт и додаје да врућина није изговор за неношење заштитне опреме попут шлема, рукавица и ципела са тврдим ђоном, капа и марама.

Ниједна земља Европске уније није забранила рад на температури изнад 36 степени. Изузетак је Кипар. У тој острвској држави рад се обуставља када температура пређе 40 степени.

Д. М.

----------------------------------------------

Мере предострожности

– избегавати излазак напоље, колико је могуће, у најтоплије доба дана, између 11 и 17 часова

– на директном сунцу не проводити дуже од пола сата

– течност узимати целог дана, гутљај по гутљај

– исхрана би требало да буде лагана, медитеранска, пуно воћа, поврћа, посних сирева

Б. Васиљевић
објављено: 19.06.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...