Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Око 500 породица У лесковачком крају тражи средства за преживљавање

ЛЕСКОВАЦ  Центар за социјални рад у Лесковцу услед наглог пада животног стандарда у овоме граду  постао је крајња нада за преживљавање  за 458 лесковачких породица које су се први пут у току 2013.године, односно до 1.септембра ове године, пријавиле са молобом за било какву социјалну помоћ…
        Le. u iscekivanju hrane Око 500 породица У лесковачком крају тражи средства за преживљавањеУ првој половини текуће године, односно до 30 јуна 2013.године, лесковачки Цнетар за социјални рад имао је на евиденцији 2.458 корисника од којих су 741 корисници једнократне социјалне помоћи, што га сврства у ред водећих у Србији по броју решених соицијалних случајева,од чега највише  код Рома.
               „До 1.септембра текуће године стручне службе нашег центра запримиле су 1.779 нових захтева  појединаца, помоћ је затражило око 500 лесковачких породица, а једнократну навчану помоић упоследњих 12 месеци затражило је од нас 2.578 подносилаца захтева разних занимања, што је алармантан показатељ убрзаног пада животног стандарада у Јабланичком управном округу“, истакао је за нашу редакцију Бобан Илић директор овог лесковачког центра.
       Ulaz u Centar za soc rad 650x487 Око 500 породица У лесковачком крају тражи средства за преживљавањеПраво на „туђу негу и помоћ“ посредством овог центра остварило је 198 одраслих лица, углавном теже болесних и понекад нажалост „заборављених“ од своје ближе фамилије, док је право на материјални додатак остварило 778 особа, махом жена.  У односу на исти период прошле године овде је забележен пораст нових корисника за неких 11 одсто. Од око 120 старијих корисника социјалне помоћи 70 одсто њих  је близу остваривања својих права на смештај у Герантолошком центру у овоме граду.
     „У овом периоду евидентирали смо 301 лице под старатељством, и тај броје је за око 3 одсто већи у односу на прошлогодишњи. Служба за бригу о деци нашег центра евидентирала је 170 детета без родитељског старања, од којих око 70 малишана без једног или оба родтиља.  Око 170 деце је збринуто у посебним установама за напуштену децу, 58 малишана је на усвајању код сродника ,105 дечака и девојчица је у хранитељским породицама а око 160 деце је у поступку социјалног збрињавања“,прецизра лесковачки социјални миље Бобан Илић директор овдашњег Центра за социјални рад.
       „Пад животног стандарада у граду на обалама реке Ветернице условљен је често погрешном приватитзацијом друштвених предузећа.и лошим пословањем предходне градске власти. Према нашим сазнањима без посла је због нереалне приватизације друштвеног капитала у овоме граду остало око 15 хиљада радника“, у овези са овим проблемом рекао је између осталог др Горан Цветановић градоначелник Лесковца, а приликом посете министарке енергетике др Зоране Михајловић овоме граду.
       Boban Ilic dir Centra za socijalni rad u Le 365x487 Око 500 породица У лесковачком крају тражи средства за преживљавањеПрема нашим незваничним сазнањима у стручној служби надлежние градске управе  за опште послове  током првих девет месеци текуће године, углавном због немаштине, извршено је 106 развода, а према истоветним подацима из поменутог Центра за социјални рад то је за 29 развода више у односу на исти период прошле године.  Из тих несретних развода брачне заједнице  119 деце  оба пола остало је без адекватне родитељске бриге и  постало је предмет социјалне заштите надлежног центра. Поменути бракови су углавном „пуцали“ због беспарице и проблемна у стицању и задржавању  посла…
         Забрињавајући податак до који смо ми дошли захваљујући љубазношћу директора Илића је  да је 151 дете узраста до 18 година евидентирано кроз асоцијално понашање, што је за неких 25 одсто више  у односу на предходни период.  У последњих десетак година те евиденције цифра  „заборављене“ деце у васпитању  од стране родитеља,  а која су постала предмет стручне обраде овог центра је око1990 деце, где су они углавном  основци или  старији малолетници..
        Све то говори да лесковачки Центар за социјални рад  данас , на жалост код нас анкетираних Лесковчана, има највише посла у егзитенцијалном збрињавању од свих других центара на југу Србије.  Овај центар захваљујући новоангажованом руководству и директору Илићу има изванредну сарадњу са другим центрима у региону и  локалном самоуправом града, посебно са Одсеком месних заједница на терену од око 140 насељених места у овој општини. Такође запослени у овоме Центру у сарадњи са Унијом социјалних радника Србије коју са великим успехом предводи Вукица Ћукаловић  прате сва стручна догађања и едукације на подручју Србије али и у земљанма из окрузжења. О начину методолошког усавршавања запослених у раду са децом и омладином они су ове суботе 7.септембра имали стручно усавршавање у лесковачком Центру за обтразовање и стручно усавршавање у присуству едукатора из Београда.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....