Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Србија: Сваког дана једно дете оболи од рака

970774954523b29f4b0214240999250 640x424 Србија: Сваког дана једно дете оболи од рака
(Фото: Б92)
Београд – Скоро свакога дана једно дете у Србији оболи од рака, а сваке седмице једно умре од те болести, саопштено је данас из Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).
Проценат излечења је већи него код одраслих и 60 одсто њих има среће да се излечи, а према подацима, у Србији се годишње од рака лечи око 500 деце.
Најчешће малигно обољење код деце је акутна леукемија, где је и проценат излечења највећи, око 70 одсто, а терапија траје 105 недеља.
НУРДОР ће, како се наводи у саопштењу те организације, од сутра на Златибору организовати семинар посвећен едукацији медицинског и парамедицинског особља, које је ангажовано на дечјим хемато-онколошким одељењима у Србији.
Семинар „Удружимо знања, разменимо искуства, оснажимо тимове!“ трајаће три дана и окупиће више од 70 учесника, медју којима су страни и домаћи предавачи из области онкологије и психологије и други стручњаци који се баве пружањем помоћи и подршке деци и младима оболелим од рака и њиховим породицама.
То је прва едукација у организацији НУРДОР која ће на истом месту окупити особље свих пет педијатријских хемато-онколошких одељења у Србији – Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, Универзитетске дечје клинике и Института за онкологију и радиологију Србије, Интитута за здравствену заштиту деце и омладине Војводине и Клинике за дечје интерне болести из Ниша.
На предавањима и радионицама биће обрадјене теме као што су мултидисциплинарни приступ лечењу, асертивна комуникација, смрт и палијативно збрињавање, бол и разумевање патње у педијатријској онкологији и права деце у болници.
Предавања ће држати лекари и психолози са дечих клиника у Србији и стручњаци из удружења „АГЕОП Рицерца“ и клинике „Сант’Орсола Малпигхи“ из Болоње.
Председник НУРДОР-а Тодор Манчић рекао је да је циљ континуиране едукације медицинског особља, које удружење спроводи од 2009. године, побољшање разумевања и адекватног реаговања на психолошке и друге потребе оболеле деце, младих и њихових породица.
„Биће доста речи и о европским стандардима лечења и збрињавања, као и њиховој примени код лечења наше деце, а сјајно је што ћемо чути много од предавача из Италије, јер су поменуте теме веома важне како за медицинско особље, тако и за све нас који пружамо сталну психо-социјалну подршку деци и родитељима“, рекао је Манчић


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...