Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου αφιερωμένου στον Νίκολα Τέσλα στη Νέα Υόρκη

Sre, 09/18/2013 - 19:40 -- MRS
tΤη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου μπροστά στο εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Long Island στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θα ανακαλύψει το μνημείο αφιερωμένο στο διάσημο επιστήμονα, ένα δώρο από το λαό της Σερβίας προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και τους πολίτες του κόσμου, - ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η εν λόγω εκδήλωση, στο πλαίσιο της επισήμανσης των επτά δεκαετίων από το θάνατο του μεγάλου, είναι πολύ σημαντική για την εικόνα της Σερβίας, - δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για τη συνεργασία με τη Διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή, Σλάβκα Ντράσκοβιτς. Γράφει η δημοσιογράφος Suzana Mitic.
Το ενδιαφέρον του παγκοσμίου κοινού γαι τον Nikola Tesla το τελευταίο καιρό αυξάνεται, αλλά πολύ σπάνια αναφέρεται η σερβική καταγωγή του,- δήλωσε η Σλάβκα Ντράσκοβιτς. «Αυτό που εμείς, ως κράτος της Σερβίας, με τη βοήθεια της διασποράς μας, θέλουμε να κάνουμε είναι ο Τέσλα να αναγνωριστεί ως ένας γνωστός Σέρβος, σήμα της Σερβία. Με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις εμείς συνδέουμε το μεγάλο επιστήμονα με τη χώρα μας. Ο Tesla συνδέει τη Σερβία, όχι μόνο με την Αμερική αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο», - δήλωσε η Ντράσκοβιτς.
Το μνημείο αφιερωμένο στον Nikola Tesla που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη είναι το έργο του μεγαλύτερου εν ζωή Σέρβου γλύπτη καθηγητή Νικόλα Κόκα Γιάνκοβιτς, μόνιμου μέλους της Σερβικής Ακαδημίας Επιστήμων και Τεχνών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Βλάικοβιτς, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου για τη συνεργασία με τη διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης.
«Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την τέχνη λένε ότι το εν λόγω άγαλμα είναι ο πιο όμορφος Tesla που δημιουργήθηκε ποτέ. Διαθέτουμε πνευματική ιδιοκτησία και θέλουμε να τοποθετήσουμε ρεπλίκες του μνημείων σε όλο τον κόσμο. Ο Tesla έκανε πολλά για την ανθρωπότητα, και πιστεύουμε ότι αυτό το άγαλμα πρέπει να βρεθεί σε κάθε μητρόπολη. Θα καταβάλλουμε προσπάθειες, σε συνεργασία με τους αποδήμους μας, το μνημείο να τοποθετηθεί στις πιο αντιπροσωπευτικές θέσεις»- είπε ο Βλάικοβιτς, προσθέτοντας ότι η εν λόγω εκδήλωση χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.
Όπως ανακοινώθηκε, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου αφιερωμένου στον Νίκολα Τέσλα στη Νέα Υόρκη θα παραβρεθούν πολλοί υψηλόβαθμοι επίσημοι παράγοντες, και θα δώσει συναβλία, μεταξύ άλλων, ο γνωστός βιολονίστας Στέφαν Μιλένκοβιτς, η πιανίστα Μαρίνα Αρσενίεβιτς, η λαογραφική ομάδα «Γκρατσάνιτσα» από τη Βοστόνη. Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των επιχειρηματιών μας και θα εγκαινιατεί η έκθεση των έργων των καλλιτεχνών από τη Σερβίας, εμπνευσμένοι από την Τέσλα και τη δημιουργικότητα του. Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θα παραδώσει τα διατάγματα στους Αμερικανούς, κάποιους και σερβικής καταγωγής, οι οποίοι βοήθησαν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάνω στο μνημείο αφιερωμένο στο μεγαλύτερο επιστήμονα στη Νέα Υόρκη θα γράφουν στα σέρβικα και τα αγγλικά, τα λόγια του Τέσλα: «Αν θα είμαι τυχερός να υλοποιήσω τουλάχιστον κάποιες από τις ιδέες μου, αυτό θα αποτελεί όφελος για όλη την ανθρωπότητα. Αν οι ελπίδες μου γίνουν πραγματικότητα, η πιο γλυκιά σκέψη μου θα είναι ότι αυτό είναι το έργο ενός Σέρβου».
Διοργανωτής της εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη είναι το γραφείο της Κυβέρνησης για τη συνεργασία με τη διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας και την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου