Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Смењен градоначелник Београда Драган Ђилас


БЕОГРАД – Градоначелник Београда Драган Ђилас разрешен је данас те функције гласовима 60 одборника Скупштине града.
Скупштина града има 110 одборника, а за разрешење се, тајним гласањем, изјаснило 60 одборника, док нико није био против, будући да остали одборници нису гласали.
Ђилас је разрешен у складу са Законом о главном граду и Статутом града.
Престанком мандата градоначелника престаје и мандат заменика градоначелника и Градског већа, али они остају на дужности и обављају текуће послове до избора новог градоначелника, заменика градоначелника и Градског већа, рекао је по завршетку гласања заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић.
Одборници Демократске странке присуствовали су гласању, али у њему нису учествовали.
Требало је да одборници гласају тако што би их чланови комисије најпре прозвали, након чега је требало да оду до паравана предвиђеног за гласање, а потом гласачки листић убаце у гласачку кутију.
Међутим, највећи број одборника није гласао иза паравана, већ је на столу заокруживао листић и убацивао га у гласачку кутију, док је шеф одборника ПУПС-а Милан Кркобабић био један од ретких који су гласали иза паравана, због чега је добио аплауз одборника, међу њима и оних из ДС-а.
---------------------------------
Ђилас: Београд мора на настави истим смером
Градоначелник Београда Драган Ђиласа захвалио се данас и опозицији и владајућим странкама на сарадњи у протеклих пет година и поручио да Београд мора да наштави у истом смеру.
Ђилас је на крају скупштинске расправе о његовом разрешењу рекао и да ће се за шест месеци опет видети „када они буду одборници а он поново градоначелника”.
Он је рекао и да је приоритет да Београд настави у истом смеру и да га плаше изјаве које стижу од опозиције да град мора да промени смер, додајући да то он и његова странка никада неће дозволити.
Ђилас је поновио да поносан на све што је урађено у последњих пет година - мостове, школе, обданишта укупан социјални програм, бесплатне удбенике...
Подсетивши да су на данашњи дан пре 13 година одржани избори на којима је демократска Србија победила „ону коју су представљали Слободан МИлошевић, Војислав Шешељ, Томислав Николић и Александар Вучић” и додао:"На данашњи дан мењате изборну вољу грађана и смењујете ме са места градоначелника”.
Одборницима и другим политичарима поручио је да не говоре о истрагама и тужбама као ни о прошлости већ да се баве будућношћу и подсетио да је био отворен за сарадњуу, те да му је жао што поједини предлози опозиције, као што је онај о канцеларији за брзе одговоре, нису ни стизали до њега.
Грађанима је захвалио на поверењу за два мандата истакавши да му је жао што избори за градоначелника нису непосредни, али и додао да ће бити неких других на којима ће Београђани рећи шта мисле.
-----------------------------------
Страначки органи СНС наредних дана о новом градоначелнику
Шеф одборничке групе Српске напредне странке (СНС) Александар Јовичић најавио је данас да ће наредних дана највиши страначки органи разговарати о промени власти у Београду и даљим корацима с обзиром на то да је Драган Ђилас разрешен функције градоначелника.
Јовичић је новинарима у Скупштини града, где је завршена седница на којој је Ђилас разрешен, рекао да не жели да спекулише о томе да ли ће бити избора у главном граду или ће бити створена нова већима.
„О сваком даљем кораку мораће да одлучују највиши органи странака”, рекао је Јовичић и додао да власт у Београду мора да буде поштена и одговорна.
Он је рекао и да ће се правити анализе рада јавних предузећа у Београду и да ће бити смењени и санкционисани они који су лоше радили.
Јовичић је још једном поновио да је Ђилас разрешен у складу са Статутом и законом и да је данас показано право стање шта Београђани желе.
„Наредних дана ће се разговарати о даљим корацима како би кренули у оштру борбу против корупције, а подаци које смо до сада износили су само врх леденог брега”, рекао је Јовичић.
Он је додао да ће све добре иницијативе које су постојале у граду бити настављене као и да Скупштина града има рок од 30 дана да изабере градоначелника.
На питање да ли очекује да Ђилас у том периоду, пошто ће до тада вршити функцију градоначелника, урадити нешто лоше у граду и склопи неке неповољне пројекте, Јовичић је рекао да је неопходно да град функционише на најбољи начин да се нада да у техничком делу неће бити опструкције.
------------------------------------
ДС С: Органи странке одлучиће да ли ћемо у неку коалицију
Демократска странка Србије још није са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије разговарала шта ће се дешавати у Београду након смене градначелника Драгана Ђиласа, а страначки органи ће донети одлуку да ли ће ДС С бити укључен у неку коалицију у Београду, рекао је данас шеф одборничке групе Андреја Младеновић.
Навео је две опције - или привремене мере или неку нову већина, а која ће од тих опција бити, како је рекао, видеће се у наредном периоду, при чему он очекује да бити довољно озбиљности да систем у Београду функционише и нада се да неће бити оних који ће помислити да после разрешења Ђиласа град треба да стане.
Ђилас: После моје смене очекујем нова хапшења чланова ДС
БЕОГРАД – Актуелни градоначелник Београда и лидер демократа Драган Ђилас изјавио је данас да након његове смене очекује нова хапшења чланова странке и упитао, подовом хапшења у Новом Саду, да ли ико у Србији верује да су та хапшења реална ствар и да то тужилаштво и судови самостално раде.
„У дану када мене смењују у Београду, хапсе Борислава Новаковића, човека који сасвим сигурно није умешан ни у какве криминалне радње”, поручио је Ђилас.
Он је додао на после његове смене у Београду очекује „нова хапшења и махање папирима”, а упитан да ли очекује да и он буде ухапшен, Ђилас је рекао да не очекује јер нема разлога за то и додао:
„Али у оваквим временима ништа не би могло да ме изненади.„
Припадници Управе криминалистичке полиције лишили су слободе седам особа због сумње да су оштетили град Нови Сад и Републике Србије за око 1,3 милиона евра.
Међу њима су и бивши директор Завода за изградњу Новог Сада, функционер ДС Борислав Новаковић и власник Индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић.
СНС и ДСС: Ђилас има лоше резултате, мора бити смењен
БЕОГРАД – Представници Српске напредне странке (СНС) и Демократске странке Србије (ДС С) у Скупштини Београда рекли су на данашњој седници да градоначелник Драган Ђилас треба да буде смењен због лоших резултата и јер је Демократска странка (ДС) изгубила легитимитет у Београду.
Са друге стране, из ДС су навели да је смена градоначелника прекрајање изборне воље Београђана.
Представници СНС Александар Јовичић и ДС С Небојша Бакарец одговорили су да ДС поштује демократске принципе само када им то одговара.
Они су као разлоге за смењивање Ђиласа навели изградњу прескупог моста на Ади, најаву изградње београдског метроа, реконструкцију Булевара краља Александра и увођење система наплате карата у јавном превозу Бус плус.
Одборник ДС Божидар Ђелић одговорио је да опозиција у Београду обмањује јавност имагинарним цифрама и казао да ће смењивањем Ђиласа СНС и ДС С увести Београд у „ванредно стање”.
Ђелић је казао да ће Ђилас победити на наредним изборима уколико буде смењен данас и оценио да је ПУПС уцењен како би подржао смену градоначелника.
ПУПС је у коалицији са СПС и ЈС, која је владала у Београду са ДС, и најдуже је остао уз Ђиласа. Одборници ПУПС су тек синоћ одлучили да подрже смену градоначелника, а заменик председника те странке Милан Кркобабић рекао је да је то учињено након што им је лидер СНС Александар Вучић гарантовао да се неће мењати социјална политика.
Ђилас није присуствовао почетку данашње седнице београдског парламента, али је дошао на почетак расправе о смени.
Пре расправе о смењивању градоначелника, одборници су усвојили оставку председника београдске скупштине Александра Антића, извештај административног одбора о престанку одборничког мандата и именовању нових одборника, као и одложили расправу о 33 тачке дневног реда о којима је требало да се расправља данас.

Taнјуг

објављено: 24.09.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες