Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Dolaze studenti - cene stanova porasle

BEOGRAD - Iako je stanova koji se nude u zakup znatno više nego ranije, stanodavci su pred početak školske godine i dolazak velikog broja studenata iz unutrašnjosti podigli kirije za 10 do 20 odsto.
studentske sobe
I pre nego što počnu studentski život i susretnu se sa profesorima i obavezama na fakultetu, studenti prebrinu prvu brigu - potragu za stanom. Najčešće su, kažu, skupi. Oni jeftiniji su neuslovni, ponekad neuredni i memljivi.
I dok tržište nekretnina miruje duže od godine, rast cena u septembru ne izostane.
Direktor Agencije za nekretnine Predrag Dević kaže da oni koji znaju da se "cenkaju", te cene mogu da spuste za 10, 20 odsto.
Kako bi platili što manje, studenti bi trebalo da se udruže i da stan iznajmi njih dvoje - troje, savetuju u udruženju podstanara "Velegrad".
Upravo to je i učinila Milica Škiljević, koja sa još četiri koleginice deli stan.
Navodi da je prednost zajedničkog života to što se svi računi i kirija dele, dok je mana to što stanari ne mogu da se odvoje na neko vreme, ukoliko nema neke odvojene prostorije.
Iako nisu najprikladnije za zajedničko stanovanje, među studentima su najtraženije garsonjere.
U Nišu je mesečna kirija za garsonjeru oko 70 evra, u Kragujevcu oko 80, a u Novom Sadu 130. Najskuplje je stan iznajmiti u Beogradu. Garsonjeru ne možete naći za manje od 150 evra.
Kada tome dodamo struju, vodu, prevoz, knjige i hranu dobićemo dvostruko veću sumu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου