Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Blokirano 290.395 računa građana

BEOGRAD - U Srbiji je blokirano 290.395 računa. Od početka godine povećan je broj takvih računa, i to za 37.162. Ovi klijenti dugo ne mogu da računaju na nov kredit.
banka-salter
Najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije ukazuju da je broj blokiranih računa u porastu. Samo za mesec dana ta suma uvećana je za 25.275. Kako je “Blicu” potvrđeno u bankama, najčešći razlog blokade je nemogućnost izmirivanja obaveza jer klijent ostaje bez zarade i to gubitkom posla, ali i zbog smanjenja prihoda.
Svako kašnjenje duže od dva meseca, međutim, evidentira Kreditni biro i informacija o tome stoji u izveštaju. Ovi podaci zvanično se čuvaju tri godine od dana konačne otplate obaveza.
Od banke do banke zavisi da li hoće da takvom klijentu odobri kredit. Ipak, u zavisnosti od toga koji je broj dana kašnjenja prihvatljiv, kao i koje iznose banka podrazumeva kao materijalno značajnim, klijent ponovo može da se zaduži.
Kako nam je rečeno u bankama, građani koji duguju a hoće nov kredit moraju prvo postojeći dug da izmire. To je osnovni uslov za novo zaduženje.
"U slučaju da je kašnjenje izmireno, a recimo u poslednjih godinu dana dug ako postoji ne sme biti veći od hiljadu dinara. Ako je docnja izmirena u poslednjih 12 do 36 meseci, onda potencijalno dugovanje ne sme biti veće od pet hiljada dinara. Ukoliko je u roku od tri godine kašnjenje izmireno, smatramo da je klijent čist i dozvoljavamo mu da se ponovo zaduži", objašnjavaju u bankama.
Kad dođu u problem, građani imaju mogućnost da kredit refinansiraju, a i da prolongiraju obaveze prema banci. Pre dve godine, uvedena je mogućnost da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine. Ali, svaki slučaj je priča za sebe, tako da je savet da se obratite banci kako bi se rešenje koje je individualno našlo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου