Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Reklame na zgradi - zarada i do nekoliko hiljada evra

BEOGRAD - Skupštine stanara zgrada mogu da zarade i do nekoliko hiljada evra od reklama na fasadi, što zavisi od lokacije zgrade, veličine reklame i perioda reklamiranja. 
nekretnine-zgrade-reklame
Ako se stambena zgrada nalazi na prometnom mestu, njeni stanari imaju mogućnost da ne plaćaju troškove održavanja liftova, hodnika, fasade...
Neophodno je da se više od 51 % stanara usaglasi da želi tzv. megabord na fasadi zgrade i da se onda skupština stanara, kao pravno lice, obrati reklamnoj agenciji.
"Dobijamo 3.000 evra godišnje. Prošle godine smo od tih para stavili neonske sijalice u zgradi, što nam je uštedelo struju, platili smo vinklovanje motora lifta, krečenje hodnika, uveli smo kamere i popravili interfon", rekao je Zoran Mađarević, predsednik skupštine stanara novobegradske zgrade s reklamom na krovu.
Precizan broj ovakvih reklama u gradu ne postoji, jer se ne izdvajaju od ostalih, međutim u jednoj beogradskoj agenciji procenjuju da ih ima oko 150 i da se ranije najviše tražio prostor na Terazijama ili u Knez Mihailovoj ulici, a da je danas pomama za Novim Beogradom.
Da bi se postavila reklama veća od dva kvadratna metra, odobrenje daje Sekretarijat za saobraćaj, a za manje oglašivači se obraćaju opštinama.
"Komunalnu taksu od novembra prošle godine plaćaju samo preduzeća koja imaju promet veći od pedeset miliona dinara. U slučaju da komunalna inspekcija prijavi reklame bez dozvole, one se skidaju i pokreće se sudski postupak", rekao je pomoćnik sekretara Zoran Marković.
Kada je reč o odobrenjima, opština Čukarica, na primer, prošle godine je izdala dvadeset, među kojima su i reklame na fasadama zgrada.
"Kao stanovnik ove opštine mogu da zaključim da to nije ni jedan odsto ukupnih reklama koje viđam na Čukarici", rekao je Marko Trifković iz Odeljenja za komunalno-građevinske poslove opštine Čukarica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου