Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

U Srbiji samo 2 % firmi ima AAA bonitet

BEOGRAD - U Srbiji trenutno samo 2 % privrednih subjekata ili 1.208 firmi zadovoljava kriterijume za dobijanje "Sertifikata AAA bonitetne izvrsnosti".
preduzetnistvo-1
Taj sertifikat je veoma značajan za poslovanje na tržištu EU, rečeno je na konferenciji najvećeg evropskog provajdera poslovnih i bonitetnih informacija - švedske kompanije Biznod AB.
U Srbiji je trenutno oko 1.800 preduzeća u blokadi i to najviše znog nesolventnosti, od ukupno 350.000 registrovanih firmi, rekao je partner u Biznoidu Pavle Vlajčić.
Posmatrano prema strukturi, u Srbiji posluje više od 60 % preduzetnika, oko 30 % su srednja preduzeća, a ostatak čine velika i javna preduzeća, naveo je Vlajčić na konferenciji za novinare, povodom preuzimanja kompanija Solvent Rating, u aprilu 2013. godine, koja je postala deo švedske grupacije Biznod AB i poslovaće pod srpskim ogrankom, Biznod d.o.o.
Objašnjavajući šta znači "sertifikat bonitetne izvrsnosti", Vlajčić je da najveći rejting AAA imaju kompanije sa najmanje pet miliona dinara prometa godišnje, kapitalom od najmanje milion dinara, da postoje najmanje pet godina i ostvaruju najmanje2 % profita godišnje, napominjući da u Srbiji trenutno ima 1.208 kompanija sa najvišim rejtingom.
Firme koje pretenduju na rejting AA, moraju imati dva miliona prihoda godišnje, profit od najmanje 1 % i takvih ima 2.219 u Srbiji, dok bonitet A imaju firme čiji prihod prelazi milion dinara godišnje i imaju profit od najmanje 2 % za godinu dana i u našoj zemlji ih ima 3.052, rekao je Vlajčić.
Sve ukupno, u Srbiji danas ima oko 5.000 kompanija koji imaju neki od boniteta A, AA ili AAA, sumirao je Vlajčić.
Direktorka Biznod AB za region Balkana Marija Anselmi naglasila je da je ta kompanija najveći evropski provajder poslovnih i bonitetnih informacija sa sedištem u Stokholmu, a prisutna je na evropskom tržištu od 1981. godine.
Biznod AB ima više od tri hiljade zaposlenih u 17 država sveta i bavi se davanjem informacija o bonitetu kompanija, kazala je Anselmi i dodala da ta kompanija ima oko 200.000 klijenata i ostvaruje promet od oko 460 miliona evra godišnje.
Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp rekao je da kada počnu pregovori Srbije sa EU i druge kompanije će doći u našu zemlju, a ne samo iz Švedske, tako da će i našim firmama biti potrebni sertifikati o bonitetu radi lakšeg poslovanja.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...