Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

„Википедија” сакупља слике лепоте Србије

На такмичењу „Вики воли споменике” и ове године биће одабране најбоље фотографије културних добара из наше земље и целог света

Победнички рад из Србије 2012: Црква светих апостола Петра и Павла код Новог Пазара

Љубитељи фотографије, професионалци и аматери, позвани су да зграбе апарате и из свог угла покажу лепоте културних добара Србије. Они могу да дају свој допринос глобалној ризници знања и истовремено освоје вредне награде на највећем светском фото-конкурсу „Вики воли споменике” (Wiki Loves Monuments).
Циљ конкурса који је почео прекјуче и траје до краја месеца јесте подстицање грађана да обогате мултимедијалну базу непокретних културних добара којих у Србији има више од 2.400 регистрованих. Комплетна листа може да се нађе на сајту Завода за културу или на српској „Википедији”, кажу у „Викимедији Србије”, локалном огранку непрофитне организације која управља „Википедијом”.
Десет најбољих ауторских снимака по избору стручног жирија ући ће у ужи избор за такмичење на глобалном нивоу, на ком је награда за прво место 2.000 евра. На прошлогодишњем такмичењу победник је био из Индије, а 2011. из Румуније.
Прошлогодишње друго место: подземље Петроварадинске тврђаве
Прошлогодишње друго место: подземље Петроварадинске тврђаве
На националном нивоу, аутор првопласиране фотографије добиће таблични рачунар, друго место доноси хард-диск, а треће фотоапарат. Селекцију и одабир најбољих фотографија вршиће осмочлани жири, у ком су и наши истакнути фотографи Геза Ленерт, Бранко Милешевић и Божидар Витас, најављују у „Викимедији Србије”. Упутство за учешће налази се на сајту wlm.rs.
Такмичење „Вики воли споменике” покренуо је 2010. Холанђанин Лодевајк Гелауф, подстакнут чињеницом да за многе историјски и културно значајне споменике и грађевине широм света на интернету не постоје фотографије које су слободне за коришћење.
„Ове важне грађевине су често непознате већини људи који немају прилику да их посете. ’Wiki Loves Monuments’ пружа волонтерима широм света начин да прикажу културна добра својих земаља и да поделе те слике са свима, путем ’Википедије’”, рекао је Гелауф.

Треће место из Србије 2012: Споменик кнезу Михајлу у Београду
Конкурс се већ 2011. године проширио на европски, а потом и светски ниво. Пројекат је прошле године, други пут заредом, уписан у Гинисову књигу рекорда као највећи фото-конкурс на свету.
Више од 15.000 учесника из 36 земаља прикупило је 353.768 фотографија, а ове године очекује се још већи број.
У Србији су 2012. на конкурс стигле 3.753 фотографије од 153 аутора и то је било највеће такмичење тог типа у нашој земљи. Било је и учесника који су слали по 300 или 400 фотографија. Србија је била на 22. месту по броју послатих фотографија, што је вредан резултат имајући у виду број становника у Србији и у осталим земљама учесницама.
Најбоље фотографије биће проглашене 26. октобра и изложене, као и прошле године у Културном центру „Неа Пангеа”.

Ј. Ј. К.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...