Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Predviđanja: Polovina svih današnjih zanimanja će nestati do 2030.

Promene u nekim glavnim industrijskim granama i upotreba robotizovanih sistema biće u narednih 10 do 20 godina razlozi nestanka više od polovine današnjih zanimanja
roboti
 
Polovina svih današnjih zanimanja će nestati do 2030. godine
Bez svojih sadašnjih zanimanja ostaće dve milijarde ljudi. Razlog za to će biti promene u nekim glavnim industrijskim granama. Energetika će se sve više oslanjati na obnovljive izvore i decentralizovane sisteme. To znači da će se smanjiti tražnja za radnom snagom u rudarstvu, transportu kao i održavanju elektroenergetskih postrojenja.
Automatizovana vožnja automobila je već danas stvarnost, a nakon što se otklone manji tehnički i veći pravni detalji, veliki broj taksista, vozača autobusa i kamiona kao i dostavljača će ostati bez posla. Pitanje je i šta će biti s proizvodnjom i trgovinom jer 3D štampa daje perspektivu da gotovo svaki proizvod koji želimo jednostavno odštampamo kod kuće.
Istovremeno će priliku dobiti radnici koji će raditi u reciklaži otpada, montaži i proizvodnji opreme za obnovljive izvore energije i u industriji 3D printa. Ali, uprkos mogućnosti prekvalifikacije, broj sadašnjih radnih mesta neće moći da se nadomesti.
Roboti će postati velika konkurencija radnicima
Ako ste mislili da su roboti nešto što se "događa" samo u naučno fantastičnim filomovima, varate se. Samo u prošle dve godine upotreba robotizovanih sistema u svetu je rasla po godišnjoj stopi od 40 odsto. Roboti bi mogli da preuzmu poslove u poljoprivredi, ali i u fast-food restoranima. Radi se o relativno jednostavnim sistemima koji već danas ne koštaju više od godišnje plate zaposlenih u tom sektoru. Roboti su "pouzdaniji" od "manjkavih ljudi" jer se sindikalno ne organizuju, ne traže povišice, pauze za ručak, noćni odmor, godišnje odmore, bolovanja i sl.
Virtuelni avatari (robotizovani sistemi s licem na ekranu, a glasom iz zvučnika) se vecć danas ozbiljno testiraju u mnogim korisničkim službama. Očekuje se da bi veliku primenu mogli da imaju u medicini jer bi mogli jednostavnije medicinske zahvate, npr fizikalnu terapiju, obavljati jednostavno, brzo i na mnogo jezika. Njihova primena se očekuje i u bankarstvu (iako ni sadašnji bankomati nisu daleko od toga), pa u ugostiteljstvu, a vidljivo je da američka vojska koristi sve manje vojnika i mašina sa ljudima u svojim misijama. Mala prilika će biti za inženjere koji dizajniraju, projektuju, proizvode i održavaju takve robote. Međutim, radi se o relativno malom broju radnika. Uz to, futorolozi očekuju da će do 2100. godine roboti generalno postati inteligentniji i sposobniji od ljudi. Dobrodošli u Matriks.
Danas slabo plaćeni posao postaće elitni
Sve više mladih ljudi ima mogućnost visokog školovanja i teži doboro plaćenim zanimanjima. U Velikoj Britaniji je nedavno sprovedeno istraživanje među srednjoškolcima oko njihovog željenog poziva u budućnosti. Bilo je ponuđeno 25 zanimanja. Interesi polovine ispitanih su se fokusirali na samo tri sektora. Svi žele da budu učitelji, advokati, računovođe, glumci, IT konsultanti, lekari, programeri, piloti ili psiholozi. Ali, i dalje će trebati veliki broj vodoinstalatera, električara, inženjere svih vrsta, a interesovnaje za tim zanimanjem opada već duže vreme. Razvijene zemlje taj manjak i danas rešavanju raznim "zelenim kartama" i imigrantima, barem do dolaska robota. Zato se očekuje da će nestašica za tim poslovima dovesti do rasta cene rada instalatera i električara, možda i na nivo satnice advokata ili lekara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες