Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Nova srpska raketa „vazduh-zemlja” izazvala pažnju u svetu

BEOGRAD –Jugoimport SDPR razvija novu vođenu raketu „vazduh-zemlja”, kalibra 128 milimetara, koja će u narednih godinu i po dana biti plasirana na tržište, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik generalnog direktora tog preduzeća Nenad Miloradović.
raketa Nova srpska raketa „vazduh zemlja” izazvala pažnju u svetu
„Raketa je već izazvala pažnju naših partnera s kojima intenzivno sarađujemo od početka godine i mislimo da će se dobro uklopiti u savremene trendove”, rekao je Miloradović, ističući da je prototip glave rakete premijerno predstavljena pre desetak dana na sajmu naoružanja DSEI u Londonu.
Miloradović je kazao da će se raketa proizvoditi za potrebe Vojske Srbije i izvoz, ističući da će sigurno biti dobro plasirana zbog cene i jednostavnosti za upotrebu.
Novi projektil imaće kombinovano televizijsko i poluaktivno lasersko vođenje, na osnovu tehnologije koji je Srbija razvila za verziju rakete Strela-10.
Raketa „vazduh-zemlja” imaće, prema njegovim rečima, domet od osam kilometara i moći će da uništi, na primer, tenk i skoro sve utvrđene objekte.
„Ulazimo u razvoj dve vrste vođenog vazduhoplovnog naoružanja koje razvijamo sa našim kooperantima. Trudimo se da pratimo svetske trendove u razvoju naoružanja, a pogotovo onog kojim se opremaju bespilotne letilice”, naveo je Miloradović
Raketa će imati senzor koji će „hvatati” cilj pre lansiranja rakete, koje će biti u dve verzije – sa dnevniom i laserskim senzorom.
Nova srpska raketa moći će jednostavno da se primeni na postojećoj platformi Vojske Srbije, zatim za jurišnike, lovce bombardera, helikoptere…
Raketa je razvijena na osnovu postojećih nevođenih raketa tipa „munja” M-74 i protivoklopne M-80, koja se ispaljuje iz četvorocevnog lansera L-128, originalno razvijenog za ovaj tip rakete.
Korišćenje takve tehnologije popravlja preciznost, a time i ubojnost raketa, jer sada avion koji ih lansira mora da zauzme određeni ugao kako bi nanišanio i gađao cilj.
Rakete M-74 i M-80 razvio je beogradski Vojnotehnički institut.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου