Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

САБОР РЕГИОНАЛНИХ ПАПРИКАРА У ЛЕСКОВАЧКОМ СЕЛУ ДОЊА ЛОКОШНИЦА

ЛЕСКОВАЦ -  Већ десетак година са почетком јесени у лесковаччком поморавском селу Доња Локошница одржава се регионални сабор паприкара. Село Локошница благо заваљено у питомом крајолику врбака  на десној обали Јужне Мораве годишње произведе око 50  вагона свеже индустријске црвене паприке од које негде око 15 вагона заврши као важни извозни артикал  Србије у земљама  западне Европе.
Lokošnicka paprika Leskovac САБОР РЕГИОНАЛНИХ ПАПРИКАРА У ЛЕСКОВАЧКОМ СЕЛУ ДОЊА ЛОКОШНИЦА       Овај сабор паприкара традиционално окупља најбоље произвођаче зачинске алеве парике са југа Србије,а ту долазе и већи произвођачи домаћег ајвара и друге зимнице,низачи и прерађивачи паприке али и домаћице са традиционалним јелима спремљеним од паприке.
Пуњена парика на 10 начина у старим ћуповима,печена и и пржена у колачима и питама и лаику кулинару изазива неверицу  и повећи апетит…
Najbolji je ajvar od leskovacke paprike 650x487 САБОР РЕГИОНАЛНИХ ПАПРИКАРА У ЛЕСКОВАЧКОМ СЕЛУ ДОЊА ЛОКОШНИЦАНеформални жири сабора имао је пуне руке посла. Најбљи „низач“ индустријске паприке је госпођа Жаклина Илић из лесковачког села Доња Локошница која је са три минута нанизала 100 повећих црвених паприка, а њене низе већ красе фасаде овдашњих кућа. Другопласирана низача је Јелена Вучковић-Илић а трећа је Милица Недељковић, чији штанд традиционалне хране био окићен низом црвене паприке. По оцени жирија и стручних људи из Регионалног задружног савеза ,организатора скупа, најбољи произвођач индустријске зачинске паприке је Бојан Станковић из Доње Локошнице, други је Ивица Смиљковић из Лесковца и трећи Славољуб Цекић из суседне Горње Локошнице.
Ову јединствену манифестацију на обали Јужне Мораве отворио је у току дана у среду 25.септембра текуће године градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.
Lokošnicka paprika važcna na trepezama gurmana 650x487 САБОР РЕГИОНАЛНИХ ПАПРИКАРА У ЛЕСКОВАЧКОМ СЕЛУ ДОЊА ЛОКОШНИЦА„Локошничка грувана паприка је одавно српски бренд која је одавно прешла границе Европске Уније и већ се конзумира на трпезама гурмана у Америци и Аустралији. Локална самоуправа ће учинити све у својој моћи да финасијски помогне произвођачима из Локошпнице и околних села, у подизању пластеника и стварању производних капацитета“, рекао је између осталог др Цветановић.
Један од покретача ове занимљиве привредно-туристичке манифестације економиста Александар Минић је у нашем последњем разговору истакао жељу удружених пороизвођача инустрисје паприке из Локошнице и околних места да кроз новоформирану задругу  паприкара у овоме селу потраже нова тржишта изван Србије. „Неколико хипермаркета на енглеском тлу, где су власници пореклом из наших крајева, изразили су жељу да у својим трговинама у  луксузном паковању имају и љуту  аутохтону „Локошпничку папричицу“јер ручак без лесковачке љуте папричице и није неки ручак“…, похвалио нам се господин Минић.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....