Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Pekare - najbolji mali biznis u Srbiji

NOVI SAD - U Srbiji su očigledno pekare, kladionice i apoteke siguran biznis.
hleb1
Naime, koliko god da se žale da im posao ne ide, da gužva u radnji ne znači da gazde skidaju kajmak, uglavnom takvih objekata se više otvara nego što se gasi.
Koliko ih je zapravo, ne može se reći precizno, jer se sada lekovi prodaju u radnjama u kojima je donedavno bilo isključivo kozmetike i kućne hemije, vitamini i razni dodaci ishrani su na rafovima zajedno s cipelama, dok u pekarama ima i kafe, ulja, mleka...
Pri tom, jedan preduzetnik ima i na desetine objekata, odnosno poslovnih jedinica, pa tako neki apotekari gazduju u 20 apoteka, a pekari i u tridesetak radnji u nekoliko gradova, navodi list. Oni što dobro plivaju u pekarskom, apotekarskom i kladioničkom biznisu su možda najpouzdaniji izvori informacija, jer svako u svom domenu prati konkurenciju i situaciju na tržištu. Tako se nezvanično "barata" podacima da u Srbiji ima oko 7.000 pekara, 3.000 apoteka, 1.200 legalnih kladionica i oko 1.500 nelegalnih. Teško se može videti da je na neku o tih radnji stavljen katanac.
" U Novom Sadu ima 350 pekara, što je mnogo više nego prethodnih godina. Neki imaju i po dvadesetak radnji, a u svakoj radi od pet do deset ljudi, te samo novosadske pekare zapošljavaju najmanje dve hiljade radnika. Pored toga, tu je i gradska pekara sa oko 200 zaposlenih", rekao je za Dnevnik jedan od najvećih vojvođanskih pekara.
S druge strane, pekar u prigradskom novosadskom naselju tvrdi da uspešno posluju samo oni na dobrim lokacijama, dok ostali tavore. S pazarom od 10.000 dinara, koliko je uobičajeno za pekare koje nisu na udarnom mestu, ne mogu da se pokriju troškovi jer je učešće repromaterijala u prometu oko 60 odsto, a izdaci za radnike i sve obaveze su enormni.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες