Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Koji biznisi su najprofitabilniji u Srbiji?

BEOGRAD - Najveća preduzeća u Srbiji relativno su solidno poslovala u uslovima krize, bez obzira na generisan zbirni gubitak tokom 2012. godine, ocenjeno je u publikaciji “Top 500 privrednih društava u Srbiji” koja je predstavljena u Privrednoj komori Srbije (PKS).
posao-kancelarija
Novo izdanje publikacije Top 500 sadrži listu 500 velikih preduzeća i osnovne podatke o njihovom poslovanju, među kojima se u prvih 10 izvajaju Naftna industrija srbije, Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Delhaize Srbija, Srbijagas, Tarkett, Mercator S, Delta Holding, Victoria grupa, koncern Farmakom MB.
U pogledu strukture privrede, uočen je nastavak trenada povećanja učesća proizvodnje prerađivačke industrije namenjene izvozu iI sve više finanlnih proizvoda u ukupnom izvozu.
Takođe su uočene razlike u poslovanju pojedinih sektora, u pogledu rasta i prinosa na kapital.
Među najprofitabilnijim sektorima ističu se informacione tehnologije, igre na sreću, ali se solidna profitabilnost i rast beležili kod proizvodnje prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.
Kao jedan od glavnih izazova u nastupajućem periodu, ističe se pitanje daljeg rasta privatnih investicija ali i kako postaviti velike sisteme u većinskom državnom vlasništvu da stabilno I profitabilno funkcionišu.
Glavni ekonomista Hypo Alpe Adria banke Jasna Atanasijević rekla je da skup velikih državnih sistema koji posluju sa nedostajućom likvidnošću ima značajnu ulogu u privredi Srbije, kroz odnose kupac dobavljač, sa ostalim segmentima privrede.
"Tako se jedan deo njihove (ne) uspešnosti prevaljuje na ostatak privrede", objasnila je Atanasijević i dodala da nema dileme da je put uvođenja finansijske discipline pravi put.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου