Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Најјефтиније грејање на дрва, најскупље лож уље

drva 620x0 Најјефтиније грејање на дрва, најскупље лож уље
(Фото: Новости)
Београд – Највеће трошкове за грејање у предстојећој грејној сезони имаће домаћинства која користе лож уље, пропан-бутан гас и електричну енергију, а најмање ће имати потрошачи који се греју на дрво у подручјима Србије у којима је оно јефтиније.
Према анализи цена енергената с почетка септембра, потрошачима ће за грејање просечног стана током целе сезоне бити потребно 174 хиљаде динара за лож уље, 131 хиљада динара за пропан-бутан гас, односно 106 хиљада динара за електричну енергију, саопштила Агенција за енергетику Републике Србије(АЕРС).
За грејање природним гасом, трошкови су два до три пута мањи и износе 54 хиљаде динара. Готово исте трошкове као за гас имаће домаћинства која се греју на пелет, ако се сагорева у пећима конструисаним за ово гориво, као и грађани који користе огревно дрво чија је цена 5.500 динара по метру кубном и имају пећи ниске ефикасности.
Најјефтиније грејање могу имати домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима је оно јефтиније (на пример кошта 4.000 динара по кубику), а нарочито ако имају новије пећи чија ефикасност је око 70 одсто. У том случају им је за набавку горива потребна 31 хиљада динара за сезону. Овакве пећи обезбеђују повољно грејање у односу на алтернативе и при цени огревног дрвета каква је у Београду и Војводини, навео је АЕРС.
Домаћинства која за грејање стана користе термоакумулационе пећи имаће такође ниже трошкове, који износе 39 хиљада динара, али само уз услов искључивог коришћења јефтиније ноћне електричне енергије. Свако допуњавање пећи током дана, коришћењем скупље електричне енергије значајно увећава ове трошкове. Тако ће допуњавање две пећи снаге од по три кW само током два сата дневно увећати трошкове грејања за око 45 одсто, на 57 хиљада динара.
Домаћинствима која користе угаљ, зависно од врсте угља, биће потребно, укључујући трошкове превоза, од 43 до 46 хиљада динара.
Уколико имају пећи чија је ефикасност већа од 55 одсто, трошкови ће бити у одговарајућој мери нижи.
Генерално, инвестиције у побољшање енергетске ефикасности зграда и ефикасније пећи, снижавају трошкове и свакако су исплативе.
За грејање просечног стана потребно је у сезони око 9.000 кWх енергије, наводи се у саопштењу

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου