Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ПРИБОЈСКА БАЊА ВРАЋЕНА ЦРКВИ

ПРИЈЕПОЉЕ - Пријепоље – Прибојска бања представља велики проблем у епархији милешевској, али је враћена цркви и започето је њено уређење и обнова, рекао је владика Филарет у изјави Гласу западне Србије.
FILARET ПРИБОЈСКА БАЊА ВРАЋЕНА ЦРКВИ„Очекивао сам да ће се ствари брже одвијати, али се чекало око пројеката. Сада су сви готови, радио их је Саобраћајни институт ЦИП, а постојали су и неки административни проблеми, јер је основано ново предузеће Прибојска бања, које није имало завршне рачуне за две године, али је и то превазиђено. Никада нисмо били ближи циљу и ових дана би требало да почну радови“, казао је он.
Према његовим речима, послови би требало да трају најмање три месеца, а уколико дозволе временске прилике они ће се одвијати у три смене, јер ће се у првој фази радити на реконструкцији постојег хотела, који је у веома лошем стању, базена и купатила. У другој ће се радити помоћни објекат, дијагностички центар, у коме ће бити смештене просторије за физикалну терапију, лекари и пацијенти, и обављаће се прегледи.
„Трећа, најважнија етапа подразумева градњу великог хотела. Разговарао сам са министром Миланом Бачевићем, те ће министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања заштити воду Прибојске бање, па неће свако моћи да је експлатише као сад, а биће рађено и њено флаширање“, истакао је владика и додао да се из Фонда за развој Србије очекује кредит у износу од милион евра.
Филарет је истакао да ће након окончања прве фазе радова одмах бити запослено 150 људи, и сматра да ће захваљујући разумевању вицепремијера Александра Вучића и његових сарадника Прибојска бања поново оживети.
Када је у питању систем лечења, владика Филарет објашњава да ће бања остати у саставу Клиничког центра Ужице, са којим ће бити склопљен уговор, и да ће у истој радити медицински стручњаци. „Нећемо дозволити да се поново праве пропусти као пре. Писани докази и сведочанства лекара из бање потврђују да је било 200 000 прегледа годишње, а где су паре од тога? То се мене као владику не тиче, одговарам за Прибојску бању од када ми је предата, а то је било 15. фебруара ове године. Шта су пре тога радили то је њихов проблем“, изјавио је владика.
Како је рекао, биће направљено савремено лечилиште, уместо, како је навео, баре у коју народ сада долази, како би посете биле сталне, током читаве године. „Тиме бисмо запослили одређени број грађана, а уједно и развили сеоски и бањски туризам. Међутим, имамо много непријатеља, много више Срба него Муслимана који се противе враћању бање цркви, и желе да понове оно што су комунисти радили 1946. године, када су нам одузимали имовину“, казао је владика

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου