Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

„Колос” у Дунавском рукавцу

Чувени сплав одшлепован са места крај Бранковог моста, после две године покушаја градских власти да га одатле уклони и сад је између хотела „Југославија” и Ушћа

Симбол ноћног живота у последљој деценији прошлог века одшлепан из забрањене зоне за сплавове после две године (Фото Беоинфо)

Од „Колоса” са Родоса још постоје макар стопала, док од „Колоса” код Бранковог моста није остало ништа осим бразде у Сави која се брзо изравнала. Jедан од симбола београдског ноћног живота у последњој деценији прошлог века, тај сплав јуче је коначно отегљен са своје локације, после две године покушаја градских власти да га одатле уклоне. „Колос” је одшлепован у Дунавски рукавац, између хотела „Југославија” и Ушћа, где ће остати до даљег.
Замало да дуго припремана операција ни јуче не буде изведена јер се у последњем тренутку испоставило да недостаје решење Лучке капетаније за премештање сплава. Оно се морало прибавити пре него што сунце почне да залази, јер по мраку би било превише ризично провлачити грдосију од 700 тона и на два спрата испод Бранковог моста, који је сплав, кад је доспео испод њега, готово додиривао кровом. Није се смело чекати до понедељка јер водостај већ данима расте по пет центиметара дневно, па би акција била потпуно немогућа. Можда се ништа не би могло урадити ни у наредних неколико месеци, јер следи јесења сезона великих вода. Између 14 и 15 часова решење Лучке капетаније је ипак стигло и тегљач за који је „Колос” био прикачен турирао је моторе.
– Једна од идеја је била и да се „Колос” пресели на 21. километар Саве, али смо од тога одустали управо због његове висине. Морали бисмо да га демонтирамо да би могао да прође испод Старог железничког моста. Прорачунали смо да ће испод Бранковог моћи да се провуче и овакав какав јесте. За шлеповање је ангажован масивни тегљач, а два војна реморкера су њима маневрисала у рукавцу како би га укотвила. Тамо ће остати док град не распише конкурс за доделу локација сплавовима. Још нисам сигуран ко ће га у међувремену чувати, ми или обезбеђење „Колоса” – каже Милош Миловановић, директор „Београдвода”.
„Колосу” је наложено премештање због тога што се налазио у зони која је према градском плану за објекте у приобаљу, донетом пре две године, забрањена за сплав-ресторане. Прво решење власнику је уручено недуго после усвајања тог плана, али се потом на њега, наизглед, заборавило. Прошлог октобра је обновљено, али је његово спровођење одлагано због правних компликација.
– Решење је насловљено на закупца, уместо на власника „Колоса”. Такође, оно се позива на план локација који је у међувремену стављен ван снаге. Власник је прихватио да сам организује пресељење под условом да се поштује закон и да му се испостави ново решење, које би било адресирано на њега а позивало би се на нови план локација, у којем је та зона такође забрањена за сплавове. Уместо да спроведе такав договор, град је у уторак, без образложења, донео решење о принудном уклањању. Два дана касније су представници града у зору обили браву на сплаву и запосели га, не дозвољавајући газди ни особљу да уђу. Сва документација је остала унутра – наводи Весна Јосић, правни заступник „Колоса”.
Јосићева оцењује да је, како каже, град прекршио договор јер је желео да демонстрира силу. И раније је њен став био да се „Колос” уклања како би се заплашили сплавари, који су готово без изузетка бојкотовали прву рунду градског конкурса на којем је пролетос требало да се сплавовима расподеле места на води. Газде ноћних клубова су се на бојкот одлучиле уз тврдње да је конкурс незаконит јер је град разрезао накнаду за локације иако њу, како су тврдили њихови адвокати, по закону може да прикупља једино република.

В. В.

објављено: 21.09.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....