Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Nova tehnologija: Plaćanje računa putem prepoznavanja lica

Finska kompanija Unikul privodi kraju rad na sistemu plaćanja koji koji povezuje kupce sa njihovim bankovnim računima putem softvera za prepoznavanje lica.
banka-salter1
Finska kompanija Unikul ovako zamišlja kupovinu u budućnosti… bez kreditnih kartica, tablet kompjutera ili nepotrebnih kašnjenja. Firma trenutno privodi kraju rad na sistemu plaćanja koji koji povezuje kupce sa njihovim bankovnim računima putem softvera za prepoznavanje lica. Direktor za razvoj, Ruslan Pisarenko, kaže da je zbog tog nivoa automatizacije Unikul bez rivala kada je riječ o pogodnosti poslovanja.
"Vi ne treba ništa da radite da biste bili prepoznati. Sistem prepoznaje vas, ukoliko ste registrovani korisnik.”
Unikulovi klijenti, uz određenu nadoknadu, otvaraju račun koristeći kreditnu karticu. Kamere na kasama pratiće mušterije prije nego što stignu na red da plate. Kada krenu da plate račun, jedino što treba da urade jeste da se potpišu. Kamere i softver već su obavili ostalo. Iako takvo prikupljanje podataka može da izgleda kao ugrožavanje privatnosti, Pisarenko ističe da je njegov sistem bezbjedan i da obuhvata samo vlasnike računa.
"Ukoliko niste u bazi podataka, onda se ne čuvaju nikakve informacije.  Tehnologija prepoznavanja lica u suštini može da verifikuje da ne nosite masku, da ste ljudsko biće i da lice nije odštampano na 3D štampaču.”
Pisarenko vjeruje da će Unikulova tehnologija biti u potpunosti sigurna u narednih 20 godina i da neće biti korisna samo za kupovinu, već i na primjer za čekiranje na aerodromima. Za nekoliko mjeseci počinje probna faza, u okviru koje će potrošačima biti predstavljeno, kako se Pisarenko nada, novo lice kupovine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες