Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Analiza: Zašto je mesec septembar "minsko polje" za berze

Septembar je tradicionalno najgori mesec za berze, a ove godine, obzirom na kalendar koji izgleda kao minsko polje za tržišta kapitala, to je još izraženije .
berza18
Duga je lista potencijalnih "mina" koje bi mogle zadati bolne udarce tržištu kapitala, od FED-ovog sastanka sredinom meseca do nemačkih izbora, japanskih promena poreza, američke debate u vezi budžeta i najavljene rasprave u Kongresu o vojnoj akciji u Siriji. 
Tržišta u razvoju
Navedenim događajima još treba dodati i rasprodaju ("sell-off") na tržištima u nastajanju (emerging markets), koja je prema FED-u korak ka normalizaciji kamatnih stopa, a rezultirala je skokom kamatnih stopa na tržištima u nastajanju i dovela indijski rupi do historijski niske cene.
SAD
Preostaje još i pitanje da li će američka ekonomija napredovati ili su rupe koje se pojavljuju u fazi oporavka sektora nekretnina razlog za zabrinutost dok kamatne stope rastu. Podaci i izvještaji iz avgusta (uključujući vrlo važan izveštaj o zaposlenosti) biće osnovni parametri snage trećeg kvartala i važni faktori koji će uticati na FED-ove odluke da li će nastaviti s konzervativnom politikom, a koju bi trebali usvojiti na sastanku 17.-18. septembar. Ne sme se zaboraviti kako je strka oko ove odluke uticala na rast kamatnih stopa još od početka maja.
Sirija
Predsjednik Barak Obama je odgodio napad na Siriju i očekuje zeleno svetlo američkog kongresa koji se ponovno sastaje danas (9. septembra). Napad na Siriju se u početku činio kao da je samo pitanje trenutka, tako da se ovo odgađanje pozitivno odrazilo na fjučerse, ali negativno na cene nafte. Obaminu administraciju snašla je i odluka britanskog parlamenta koji je glasao protiv uključivanja u napad na Siriju, te su dobili podršku jedino od Nemačke i Francuske, dok se Rusija i Kina s druge strane otvoreno protive bilo kakvom oružanom napadu.
Odgađanje napada nije jedini razlog zbog kojeg bi berze trebale pomno pratiti Vašington. Još jedan problem je ostao pomalo u senci čitave situacije oko potencijalnog napada na Siriju. Tačnije, kada se članovi Kongresa vrate moraju doneti odluku i o federalnom budžetu i limitu državnog duga koji će prema procenama američkog ministarstva finansija biti "probijen" već u oktobru, a ne u novembru kako je najpre bilo procenjeno. Ovo je zaista iznenađenje jer je većina stručnjaka za budžet smatrala da će mere koje je Jacob Lew (Treasury Secretary) provodio od maja omogućiti vladi da "funkcioniše" do kraja novembra. Iako su kongres i Bela kuća imaju podeljena mišljenja u vezi limita deficita te budžeta, ne treba sumnjati da će Kongres pristati na povećanje limita deficita budžeta.
Nemačka
Krajem ovoga mjeseca (22. septembra) održavaju se izbori u Nemačkoj. Nemački izbori su dobili puno pažnje na FX tržištu iako kancelarka Angela Merkel uživa veliku podršku te će najverovatnije i pobediti. Analitičari smatraju da nije toliko bitno pitanje hoće li Merkel pobediti ili ne, već kako će se suočiti s problemima koji su ostavljeni za vreme nakon izbora npr. problem Grčke.
Japan
Investitori prate i događanja u Japanu, gde se sredinom septembra iščekuje odluka premijera Šinza Abea o postotku poreza na potrošnju. Trenutni porez iznosi 5 odsto, a najavljeno je povećanje na 8 odsto što bi moglo usporiti japansku ekonomiju.
Indija, Brazil
Vredi spomenuti i tržišta u nastajanju, preciznije Indiju i Brazil koji trpe zbog "sell-off-a" na tržištu koji je doveo indijski rupi do historijski niskog nivoa.  
Septembar će biti turbelentan mesec ali ne treba biti pesimista jer se puno toga pozitivnog očekuje u narednim mesecima koji dolaze, zaključuju analitičari Platinum Investa, a prenosi Poslovni.hr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου