Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Грчка: Штраjк у jавном сектору, затворене школе, судови

ATИНA – Хиљаде запослених у jавном сектору демонстрираjу данас у Aтини и Солуну, првог дана дводневног штраjка организованог у знак протеста због планираних отпуштања, што jе део испуњавања обавеза према међународним кредиторима.Grcka zastava 1 450x300 Грчка: Штраjк у jавном сектору, затворене школе, судовиНеколико хиљада људи окупило се у центру Aтине, а 10.000 у Солуну.
Штраjк jе обухватио све jавне сервисе широм Грчке. Школе и судови су затворени, а болнице ће поштовати само минимун рада.
Возови нису саобраћали четири сата, а новинари су на три сата обуставили рад, тако да до поднева програм ниjе емитован, пренела jе агенциjа AП.
Mноги од демонстраната носили су транспаренте са натписима: „Не отпуштањима“ и „Не распуштању jавних сектора“.
Протести се одржаваjу у напетоj атмосфери након убиства jедног уметника, левичара, указала jе агенциjа AфП. За убиство jе осумњичен симпатизер Златне зоре коjи jе ухапшен и признао jе напад.
У Грчкоj су се jуче таласу штраjкова прикључили и лекари. Лекари запослени у државним болницама не прихватаjу намеру владе да спаjањем болница покушаjу да смање jавну потрошњу, док се правници у служби државе не слажу са плановима да им буду смањене плате.
Наставници су незадовољни због наjаве да ће бити смањен броj запослених, као и због владиног предлога да укине такозване секундарне предмете, укључуjући стране jезике, музичко и ликовно образовање.
Професори су одбили да предаjу листе са именима запослених на универзитетима, што jе влада захтевала због плана њиховог стављања у „шеме прегруписавања“.
Под притиском поверилаца и кредитора Грчка се летос обавезала да ће до краjа септембра ставити 12.500 запослених у jавном сектору у поменуте шеме.
Према овим плановима радници су у обавези да прихвате нова радна места или да осам месеци остану на истим позициjама са смањеном платом и покушаjу да за то време пронађу ново запослење.
Грчка jе пристала да до краjа године укине 4.000 радних места и да размести 25.000 запослених у jавном сектору у замену за преко потребне кредите.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...